Лечение на подагра

Какво представлява подаграта?

Подаграта е хронично заболяване, което е провокирано от нарушен метаболизъм на пурина (прекомерно разграждане на протеините) и неспособността на бъбреците да отделят пикочна киселина. Нарича се „болестта на царете“, защото е била често срещана във висшите кръгове и най-често е възникнала в резултат на излишъци от храна и алкохол. Подаграта засяга всякакви стави: пръсти, ръце, лакти, колене, стъпала.

Подаграта при мъжете обикновено се появява след 40 години, след злоупотребата с алкохол и забранени храни. При мъжете заболяването е по-често, тъй като в кръвта им има първоначално по-високо ниво на пикочна киселина.

Подагра при жени се проявява, след период на менопауза. Разликата между женското тяло и мъжкото е, че хормоните са отговорни за много процеси в него. Под тяхното влияние, действа и естроген, който се отделя в големи количества. Така натрупаните соли бързо се евакуират от тялото. Настъпват голям брой промени в организъма, макар, че често при жените този процес протича, без видими симптоми в началото. Освен това няма видими причини за заболяването.

Причини за появата на подагра:

  • патология на сърцето
  • кръвоносните съдове (хипертония)
  • нарушена бъбречна функция, при която се изхвърлят соли пикочната киселина от тялото
  • честа употреба на лекарства за болка
  • употребата на лекарства, които значително понижават кръвното налягане
  • нерационално хранене – употребата на голям брой мастни, пикантни ястия, солени храни. Така с храната се увеличава количеството на кристали; – преяждане, особено през нощта.

Етапи в развитието на подаграта:

Асимптомна хиперурикемия – повишени стойности на пикочната киселина без симптоми. Само 15% от хората с хиперурикемия ще преминат в следващите стадии и ще развият подагра. При тези, които ще я развият, в този етап започват да се натрупват кристалите на пикочната киселина.

Остър подагрозен пристъп – първа проява на подаграта. Силна болка, най-често започва нощем, събужда болния и засяга ставата в основата на 1-ви пръст на ходилото. За няколко часа болката в пръста и ходилото става нетърпима. Съчетава се със зачервяване, затопляне и оток около ставата, слабо повишена температура, втрисане.  Пристъпът може да засяга и други места – глезенните стави, петата, стъпалото, коляното, малките стави на ръцете. Провокира се от прием на алкохол, лекарства, травма, остро заболяване с повишена температура и др.

Период между пристъпите – между подагрозните пристъпи има периоди без симптоми. Могат да траят от дни до месеци и години, според лечението и диетата на болния.

Обичайно в началните етапи пристъпите преминават спонтанно за 3 до 10 дни. С времето при неправилно лечение и затегнато протичане зачестяват, продължават по-дълго и обхващат повече стави.

Хронична подагра с тофи – при напредване на заболяването пикочната киселина започва да кристализира под формата на тофи на различни места – подкожието, в ставите и около тях, ушните миди, външната част на предмишницата и др. Тофите разрушават ставния хрущял и костта под него. Ставите се деформират, сходно на ревматоидния артрит. Увредената кост реагира с разрастване в областта на увреждането. Образуват се костни израстъци, известни като “шипове” (остеофити). Пикочната киселина може да се отлага и в бъбреците – уврежда ги и води до уратна нефропатия (бъбречно увреждане от уратни кристали). Уратите могат да кристализират под формата на бъбречни “камъни” (конкременти, нефролитиаза) със симптоми на бъбречна криза (колика). Симптоми на бъбречна криза са силна болка в областта на кръста, излъчваща се към слабините, гадене, повръщане, често уриниране, висока температура. Образуването на камъни в бъбреците при подагра е често.

Лечение на подагра

Лечението на подаграта се назначава от ревматолог. За овладяване на острия пристъп на подагра се прилагат нестероиодни противовъзпалителни средства, кортикостероиди или колхицин. Между пристъпите е важно да бъде намалено нивото на пикочната киселина. Това се постига по два начина. При запазена бъбречна функция се прилагат медикаменти, които увеличават екскрецията на уратите – урикозурици като в началото на лечението се включва колхицин за предотвратяване на пристъп. Алкализирането на урината също влиза в съображение. Потискане производството на пикочна киселина е другият важен момент в терапията. Това се постига от една страна с ограничаване на алкохола, тлъсти меса, карантия, богата на белтъци храна, както и промяна в съпътстваща рискова терапия. В отеделни случаи е показано и оперативно лечение.

За намаляване образуването на пикочната киселина и по-бързото и елиминиране се препоръчва следното:

  • Ограничаване употребата на месни храни и определени видове риба, които съдържат пуринови съединения. Прекратяване за дълго време употребата на алкохол и солени храни. Ограничаване на всички захари. Увеличаване употребата на чиста или минерална вода.
  • Избягване употребата на силни диуретични лекарства и също аспирин.
  • Активизиране на бъбречната функция и съответно отделяне на горепосочените микро кристали/ от урината. За целта могат да се използуват различни биоактивни вещества. Активизиране чернодробната функция, за по-бързото разграждане на пуриновите съединения.
×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро