Бъбречна поликистоза

Какво представлява бъбречната поликистоза?

Бъбречната поликистоза е генетично (автономно-доминантно) заболяване, което се проявява с формиране на множество кист в двата бъбрека. Прогресията на бъбречната поликистоза води до развитие на хронична бъбречна недостатъчност.

Видове бъбречна поликистоза

В зависимост от начина на унаследяване се различават два варианта на заболяването:

Автозомно-доминантна бъбречна поликистоза – изявява се между 30 и 50 годишна възраст. Може да се наблюдават и кисти в черния дроб, панкреаса, аневризми на мозъчни артерии, дивертикули на дебелото черво, инсуфициенция на митралната клапа.

Автозомно-рецесивна бъбречна поликистоза – дължи се на дефект в 6-та хромозома. Клинично се изявява в ранна детска възраст. Съчетава се с вродена чернодробна фиброза.

Симптоми при бъбречна поликистоза

Много хора нямат характерни симптоми на поликистоза, докато не достигнат средна възраст. Когато започнат симптомите те могат да включват:

 • болка в коремната област
 • главоболие
 • болка в кръста
 • болки в гърба
 • кръв в урината
 • често нощно уриниране
 • високо кръвно налягане
 • болки в ставите
 • болезнена менструация
 • инфекция на бъбреците
 • бъбречни конкременти

Диагностика на бъбречна поликистоза

За диагностициране на бъбречна поликистоза се извършват следните изследвания:

Пълна кръвна картина – с нея се идентифицира увеличение на левкоцитите, което може да показва възпалителен процес

Общ анализ на урината – възможно е да се определи наличието на левкоцити – възпалителни клетки, еритроцити – кръвни клетки, протеин. Определяне на нивото на азотни токсини – креатинин, урея. По нивото на тяхното увеличение човек може да прецени развитието на бъбречна недостатъчност.

Ултразвук – диагнозата на поликистоза обикновено е ясна – виждат се много „мехурчета“, пълни с течно съдържание.

Компютърна томография – за да се провери за камъни и заразени кисти или маси в черния дроб, защото често се появяват кисти не само в бъбреците, но и в черния дроб.

Ядрено магнитен резонанс – за измерване на кистите и обема на бъбреците, което е важно за прогнозиране на риска от прогресия до хронична бъбречна недостатъчност.

Лечение при бъбречна поликистоза

Лечението се състои в адекватното лечение на артериалната хипертония, предпазване и лечение на инфекциите на пикочните пътища и използването на нетоксични за бъбреците медикаменти.

Медикаментозно лечение – основната цел е да се забави прогресирането на бъбречната недостатъчност. Провежда се медикаментозно лечение на артериалната хипертония, на възникнала пикочна инфекция. Спазва се нискобелтъчен режим при азотемия.

Хирургично лечение – прилага се при тежък болков синдром във връзка със значителните размери на кистите, при наличие на конкременти в бъбреците (бъбречнокаменна болест), при силно увредена бъбречна функция и невъзможност за оптимално функциониране на бъбреците.

Диализно лечение – е необходимо при силно увредена бъбречна функция и невъзможност за изпълнение на нормалните за бъбрека процеси и функции. Бъбречната диализа бива два основни вида:

 • хемодиализа (извършва се задължително в съответното лечебно заведение)
 • перитонеална диализа (може да се извършва в дома на пациента

Диализата осигурява пречистване на кръвта от токсини и отпадни метаболитни продукти, но е само временно решение, като обикновено се назначава до намирането на подходящ донор за бъбречна трансплантация

Трансплантация на бъбрек – в крайните стадии на болестта функцията на бъбреците е толкова силно увредена, че се налага трансплантация на органа с подходящ донор. Намирането на съвместим и подходящ донор е трудна задача и дотогава за поддържане на пациента се прилага диализа.

 

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро