Денталната медицина

You are here:

Факт е, че болката от зле поддържаните зъби ни разстройва, води до загуба на време, отсъствие от работа, неестетичен външен вид и понижено самочувствие. Към тези проблеми често се прибавя възпаление на венците, а то провокира сърдечно-съдови, обменни, имунни и редица още хронични заболявания. Риск носи и всяка неовладяна инфекция в устната кухина. Всичко това може да се избегне, ако хората са достатъчно информирани за възможностите на денталната медицина. Тя се развива в следните направления:

Какво може да направи за вас денталната медицина?

Нали сте съгласни, че дискомфортът в устната кухина е повече от проблем със зъбите? Използваме устата си, за да ядем, да дишаме, да говорим, да преглъщаме и болката от зле поддържаните зъби винаги е свързана с много неприятности – загуба на време, отсъствие от работа, неестетичен външен вид, понижено самочувствие.

Възпалението на венците нерядко води до появата на храносмилателни, сърдечно-съдови, обменни и други нарушения. Изключителен риск носи и неовладяната инфекция в устната кухина.

Мащабни изследвания сочат, че всичко това може да се избегне при достатъчна информираност на пациентите за възможностите на денталната медицина (така се нарича зъболечението от 2006 година насам). Тази приложна медико-биологична наука се развива в множество направления:

 • Обща дентална медицина. Осигурява цялостна грижа за устната кухина и хигиената на зъбите. Включва диагностиката, профилактиката и лечението на зъбните увреждания, свързани с кариеси, необходимост от коренова терапия или екстракция. Също – избелване на зъбите, лечение на пародонтални и други проблеми;
 • Детска дентална медицина. Тя е фокусирана върху здравето на устната кухина, превенцията и лечението на зъбните кариеси и уврежданията на венците. Специалистите в тази област умеят да печелят доверието на малките си пациенти, обяснявайки им с прости думи процедурите, които прилагат. Обикновено работят в тясно сътрудничество с детските лекари;
 • Ортодонтия. Има за цел премахване на неправилни захапки или зъбни дефекти. Чрез поставяне на брекети, прозрачни шини, скоби и други уреди за корекция, пациентът придобива не само красива усмивка, но при него се намалява рискът от развитие на кариес. С изправяне на зъбите се нормализират условията за поддържане на тяхната хигиена и правилното им функциониране. Колкото по-рано се приложат ортодонтските методи, толкова по-сигурно е, че пациентът ще има здрави и красиви зъби;
 • Ендодонтия. Специалистите в тази област лекуват възпалени и увредени зъби, занимават се с отстраняване на болката, с правилното почистване, дезинфекциране и запълване на зъбните канали след умъртвяване и вадене на нерв.

Днес ендодонтското лечение (във вътрешността на зъба) се свързва с методи на естетичната стоматолгия: поставяне на фасети (много тънки покрития, които се залепват за видимите повърхности на зъбите ); бондинг (затваряне разстоянието между зъбите); избелване на зъбите.

Въпросните процедури гарантират допълват ендодонтско лечение. Така възстановяването на зъбите е едновременно естетично и функционално;

 • Пародонтология. Предлага профилактика и лечение на заболяванията на венците. Чест проблем е образуването на т.нар. джобове във венеца. Елиминирането им предотвратява щети, причинени от прогресията на пародонталната болест, която често се подценява. Пациентите я приемат като просто кървене и повишена чувствителност на тъканите. За да бъде спряно възпалението, се налага на всеки 6 месеца почистване на зъбния камък и плака, а при напреднал процес са необходими допълнителни лечебни манипулации. Задължително е стриктното спазване на орална хигиена
 • Протезия. Това е реконструктивна дентална помощ, която се прилага при силно увредени или липващи зъби. Оралните протези могат да бъдат трайно фиксирани, подвижни или частични. Има и протези като коронки и капачки, които заместват външните части на зъбите и предпазват съхранената вътрешна структура.
 • Дентална имплантология. Чрез нейните методи се възстановяват липсващи зъби (един или повече), както и техните корени. Използват се изкуствени корени, които се изработват от напълно безвредни за тялото материали и при правилна хирургична намеса се приемат отлично от организма. Най-често се употребяват т.нар. ендокостални импланти. Това са винтове, цилиндри, или остриета, които по хирургичен път се въвеждат в челюстната кост и служат за поставяне на мостове. Друг тип са т.нар. субпериостални импланти. За поставянето им се ползва скара, която се разполага върху костта под периоста (надкостницата). Субпериосталните импланти са подходящи за тънки долни челюсти, губещи плътността си, както и при други проблеми, затрудняващи имплантирането;
 • Орална и лицево-челюстна хирургия. Занимава се с екстракция (изваждане) на зъби, лечение на травми, кисти,  тумори, абсцеси, инфекции. Специалистите в тази област правят реконструкции и изграждане на челюстно-лицеви структури за възстановяване на лицеви аномалии.
 • Орална патология. Обхваща широк спектър от лабораторни услуги, свързани с увреждания в устната кухина. Чрез това направление се търсят средства за лечение за орални симптоми като парене и сухота в устата, инфекции на устната кухина и други;
 • Спешна помощ. Лекува пациенти с прекомерно кървене, отоци, орална инфекция, преживяна травма и редица още състояния, изискващи спешна лекарска намеса;
 • Стоматологично обществено здраве. Свързано е с дейности, насочени към профилактика и контрол на денталните проблеми чрез организиране на проучвания, кампании, медийни изяви и други начинания, ангажиращи общественото внимание.

Подготовката улеснява живота

Това правило е полезно за всички, които се нуждаят от дентална помощ. Първо, трябва да си изберете лекар, за когото сте убедени, че е специалист в своята област и едновременно притежава отлични умения за общуване.

Такъв експерт може да ви помогне да потиснете своята тревожност чрез разговори, слушане на музика, прилагане на обезболяващи средства. Уведомете го предварително не само за денталния си проблем, но и за евентуални други заболявания – на сърцето, имунната система, кръвоносните съдове и пр.

Важно е да съобщите, ако организмът ви се затруднява в процеса на кръвосъсирване. От решаващо значение е вашият лекар да знае какви медикаменти приемате и точната им доза.

Също трябва да му съобщите, ако страдате ли от алергия към обезболяващи средства или други лекарства. В случай, че провеждате терапия с таблетки или хранителни добавки, напишете на лист названието на всеки продукт, в каква доза и колко често го приемате.

Запишете също своите въпроси към денталния специалист, за да ги обсъдите с него. Бъдете честни относно вашите навици за хигиена на устната кухина. Носете си рентгенови снимки на зъбите, ако наскоро са ви направени. Няма да е излишно да покажете и неотдавнашни лабораторни изследвания, независимо по какъв повод са проведени.

 Овладейте притесненията си

Тревожност, страх и истинска фобия от зъболекарската машина са широко разпространени състояния непосредствено преди дентални процедури. Споделете моментните си притеснения със своя лекар, за да може той да съобрази терапевтичните си подходи с вашите нужди.

Дишайте бавно и равномерно по време на всяка процедура. Фокусирането върху начина на дишане, като при медитация, може да понижи нивото на стрес. Не приемайте кафе и дразнещи напитки час преди терапията, за да не увеличите напрежението си.

Поискайте от денталния експерт медикамент, който ще ви помогне да се отпуснете и ще потисне вашата тревожност. Доверете се на специалиста. Това е едно от решаващите условия за успешно лечение.