Заболявания на венците

Болестите на венците (пародонтални заболявания) са заболявания, които засягат венците и други тъкани, които поддържат зъбите. Пародонталните заболявания са причина за 70% от загубата на зъби при възрастни. Когато пародонталните заболявания се диагностицират на ранен етап, те могат да бъдат лекувани лесно и успешно.

Най – често срещаните заболявания на венците са:

  • Парадонтоза – Заболяването започва с гингивит, който е ранният период на пародонтоза. През този период венците кървят, зачервяват се  и са увеличени на обем. Възможно е да не причиняват много дискомфорт в ранния период. Кървенето е най-важният симптом по време на миене на зъбите. Ако не се лекува, болестта може да прогресира до пародонтит, причинявайки необратимо увреждане на венците и алвеоларната кост, които поддържат зъбите. Освен това най-големият недостатък на заболяванията на венците е, че причинява лош дъх.
  • Пародонтит – е по-напреднал стадий на пародонтоза. Нараства алвеоларната кост заедно с други тъкани, които поддържат зъбите. Между зъба и венците се образува „пародонтален джоб“. Наличието на пародонтален джоб улеснява локализирането на инфекцията и прогресирането на заболяването. С напредването на болестта зъбите започват да се разклащат и може да настъпи загуба на зъби. Пародонтозата обаче може да достигне напреднал стадий без никакви симптоми. Поради тази причина е изключително важно да посещавате редовно зъболекар.
×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро