Лечение на коренови канали

Кога се налага кореново лечение?

Кореновото лечение е необходимо в случаите, когато зъбната пулпа е инфектирана в резултат на кариес, травма или фрактура на зъба. При кореновото лечение пулпата се отстранява, кореновите канали внимателно се почистват механично и се дезинфекцират с бактерицидни агенти.

Симптоми при проблемни коренови канали

Основните симптоми при пулпит са предимно остри нощни болки и/или болки по време на хранене при натиск върху зъба. С напредването на заболяването болката се увеличава и се превръща в силна и пулсираща болка.

Лечение на коренови канали

Лечението на кореновите канали се състои в отстраняване на пулпата на зъба и на нервите, които причиняват болка. Въпреки че екстракцията е по-евтин метод за лечение, загубата на здрав зъб създава трудно пространство за запълване, което е по-скъпо и трудно лечение с мостови протези или имплантиране. Целта на лечението на кореновите канали е да гарантира, че проблемните части на болните зъби, които могат да бъдат загубени поради кариес, се почистват и остават в устата за дълго време. По този начин запазваме максимално този зъб в устата и той ще продължи да помага за дъвченето в тази област. Със запазването на този зъб, се предотвратява топенето на челюстните кости и се поддържа костта в тази област активна. Продължителността на лечението, се определя в зависимост от състоянието на конкретния зъб. По време на лечението зъболекарят премахва болната пулпа, дезинфекцира, разширява, оформя кореновите канали, запълва плътно и накрая я покрива.

Съществуват случаи, в които се добавят лекарства към пулпната камера и кореновите канали за унищожаване на бактериите. При тежки случаи на инфекция, зъболекарят може също да препоръча прием на перорални лекарства.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро