Педодонтия

Катедрата по детска стоматология, е отделът, в който се полагат основите на здравето на устната кухина и зъбите, обхващащ критичния период между 0-16 годишна възраст, който ще повлияе на целия живот на индивида.

Основната цел на педодондията:

  • да се защитят млечните и постоянните зъби на децата по здравословен начин
  • да се премахнат проблемите, причинени от кариес
  • да се премахнат проблемите, причинени от травма
  • да се премахнат проблемите, причинени от наследствени и подобни фактори

Кога трябва да се направи първият зъбен преглед на детето?

Световната здравна организация (СЗО) и Американската асоциация на детските зъболекари препоръчват първият преглед при зъболекаря да се извърши след първото никнене на зъби (обикновено между 6 месеца и 1 година). Млечните зъби са общо 20, те са  отговорни за развитието на речта, както и за осигуряването на здравословно хранене при детето. Най-големият ефект на млечните зъби  е върху здравето на устната кухина и зъбите, който ще продължи през целия живот на индивида ,е, че след тях изникват  постоянните зъби. Следователно, когато има някаква ранна екстракция, този естествен процес се прекъсва и развитието на постоянния зъб се влияе неблагоприятно.

Превантивни мерки срещу здравословни проблеми с устната кухина и зъбите при децата

Процедурите, прилагани за тази основна цел, се наричат, превантивни стоматологични приложения. Това е материал за пълнене на течности, който затваря дълбоките, вдлъбнати и склонни към разпадане жлебове (фисури) върху дъвкателните повърхности на моларите, който не позволява на бактериите да достигнат до тук и по този начин предотвратява гниенето. Нанасянето на фисурен уплътнител е процесът на нанасяне на тази течност върху зъбната повърхност от страна на педодонта, за да се предотврати натрупването на хранителни вещества в кухините и жлебовете на моларните зъби, да се улеснят четките на тези повърхности и да се сведе до минимум рискът от кариес. Тези приложения трябва да се проверяват от педодонта на всеки 6 месеца. Приложенията за фисури, които ще ви предпазят от натъртвания, които ще причинят евентуално пълнене, трябва да се прилагат за всички деца. Приложението на Флуора е елемент, който предотвратява кариеса и укрепва структурата на зъбите. Емайлът на новоизникналите зъби все още не е напълно узрял. Следователно тези новообразувани зъби са по-малко устойчиви на кариес и са по-податливи на образуване на кариес.

Колко често трябва да се прилага флуорният гел?

Флуорът предпазва зъба от външни фактори, като укрепва незрелия зъбен емайл и помага за предотвратяване на възможни кариеси. Флуорният гел, който може да се прилага върху всички повърхности на всички зъби, няма странични ефекти, когато се прилага правилно. Приложението на флуор, което е превантивно лечение, трябва да се прилага от педодонт средно на всеки 6 месеца, въпреки че варира в зависимост от рисковата група за кариес, в която са децата.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро