Поставяне на брекети

Какво представляват брекетите?

Брекетите са вид ортодонтски апарат, който се използва предимно за подреждане на зъбите и коригиране на захапката. Брекетите са съставени от пластини и дъга. Пластините, които се поставят в предната част на зъба, оказват натиск върху него, за да заеме правилната позиция. А функцията на дъгата е да придържа пластините и да оказва натиск върху зъбите, за да коригират те своята позиция.

Видове брекети:

  • метални брекети – те се изработват от висококачествена неръждаема стомана, която има висока степен на поносимост. Използват се от дълго време в ортодонтията, имат по-ниска цена и са предпочитан вариант от повече пациенти. Поставят се както от вътрешната, така и от външната страна на зъбите. Предпочитаният вариант обаче е да бъдат от външната страна, защото така дискомфортът за пациента се минимизира, а почистването им е по-лесно. Металните пластини се прикрепват на всеки зъб поотделно и се свързват помежду си с дъга.
  • сапфирени брекети – те са произведени са от изкуствени сапфирени кристали и набират популярност, защото са почти незабележими за околните. Грижата за сапфирените брекети е по-трудоемка, но те са най-естетично изглеждащите брекети.Сапфирените брекети са изключително комфортни за носене и при тях липсват по-остри ръбове
  • керамични брекети – изработват се от висококачествена керамика, която е или прозрачна, или в цвят, който е максимално близо до този на зъбите. Свързващата дъга също е от този материал и е почти невидима. Това им дава голямо естетическо предимство.
  • алайнери – те са най-модерната опция сред този тип ортодонтски апарати и се определят като алтернатива на брекетите. Те са прозрачни и са изработени от специална мека пластмаса.В основата си, технологията включва сет от невидими шини, които се използват за определен период и в точно конкретна последователност. Целта на всяка следваща шина е да придвижи процеса с една стъпка напред. Алайнерите не се фиксират за зъбите за постоянно и могат лесно да се слагат и махат. Голямо предимство на алайнерите е, че са почти незабележими за останалите. Те се използват само за коригиране на леки до средно тежки отклонения от ортогнатната захапка. Създават се по индивидуалната отливка на всеки пациент.

Кога се препоръчва поставяне на брекети?

  • при наличие на промеждутък между зъбите
  • при неправилна захапка
  • при разместване или липса на зъби
  • за подреждане на зъби
  • за изправяне на зъби

Как протича процедурата за поставяне на брекети?

Първата стъпка от лечението е провеждането на консултация с лекар. След проведената консултация се прави панорамна снимка и се създава модел по отливката на зъби, на базата на който се изготвят брекетите. Важно е също така да се отстранят всички налични проблеми, като кариеси или зъбен камък. Извършва се и щателно, професионално почистване и полиране на зъбите. Брекетите се поставят въхру зъбите с помощта на специален слепващ материал. Дъгите се наместват в т.нар. ключалки на всяка пластина и се извършва регулиране.

Продължителност на лечението:

Лечението с брекети може да трае до три години, както най-често срокът е между 12 и 24 месеца. През този период се проследява процесът и ефектът от лечението. Възможни са и корекции при нетърпим дискомфорт и счупване на някоя пластина.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро