Поставяне на порцеланови коронки

Зъбните коронки са сравнително евтин, естетичен и почти универсален начин за протезиране. Те помагат за възстановяването на дъвкателните и речеви функции и връщат отново перфектната усмивка. Когато зъбът е силно повреден и не може да бъде възстановен, но коренът все още е непокътнат, в този случай се използва зъбна коронка.

Какво представляват порцелановите коронки?

Порцелановите корони станаха много популярни днес. Една от най-добрите черти на порцеланова керамична корона е, че изглежда като истински зъб. Тя е прозрачна и отразява светлината точно като естествените ви зъби. Порцеланът е материал с висока якост. В стоматологията издържа на значителни натоварвания. Въпреки това, от порцелан се изработват предимно коронки на предни зъби. За кътниците се предпочитат по-трайни протези с циркониева рамка. Порцеланът е хипоалергенен и нетоксичен материал. При дълготрайна употреба на керамични коронки няма да възникнат никакви възпалителни процеси в устната кухина. Протезите прилягат плътно към венците, като предпазват здравата част на зъба от кариес. При носене на порцеланови коронки не се усеща никакъв дискомфорт.

Кога се налага поставяне на коронка?

  • при силно разрушен зъб, за който реставрирането с пломба е невъзможно
  • при необходимост да се промени формата, цвета или размера на зъба
  • за защита на зъба при патологично триене на твърдите тъкани

Кога не се препоръчва поставяне на коронка?

  • При неволно скърцане със зъби (бруксизъм) – препоръчва се предварително лечение или използване на специално покритие на зъбите през нощта
  • При остри възпалителни и инфекциозни заболявания в устната кухина и травми на слизестата обвивка
  • при бременни жени и кърмачки – в този случай зъбът се реставрира с композитен материал или се слага силиконова протеза докато стане възможно поставянето на коронка

Как протича процедурата за поставяне на зъбна коронка?

Преди поставянето на порцеланови коронки се прави пълен преглед при стоматолог. На прегледа се установява състоянието на засегнатите зъби, и дали порцелановите коронки са най-правилното решение. На предварителният преглед се определя подготовката, която е нужна на зъба, за да могат да бъдат поставени порцеланови коронки. Ако се налага се предприемат действия като канално лечение, хирургични интервенции и др. След това се изпиляват зъбите и от тях се взема отпечатък. След изпилването на зъбите се поставят временни коронки. Целта им е да се осигури надеждна защита на изпилените зъби и да се избегнат всякакви естетически и функционални смущения за пациента. Последният етап е поставяне на изработените порцеланови коронки. Преди порцеланови коронки да бъдат окончателно циментирани, те се преглеждат още веднъж от пациента. Ако се налагат корекции, то тези корекции се правят от стоматолога и едва тогава се пристъпва към циментирането на избраните порцеланови коронки.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро