Естетична и пластична хирургия

You are here:

Мислите ли, че естетичната и пластичната хирургия са две имена на един и същ процес? Каквото и да отговорите – и „да“ и „не“, ще бъдете прави, но няма да сте точни. Причината е, че естетичната (козметична) хирургия, е еволюирала естествено от пластичната (реконструктивна) хирургия. По правило всички експерти в тази област първо изучават възстановителна хирургия, която е насочена към нормализиране структурата и функцията на увредените органи. Това е напълно в духа на първия медицински принцип: „Преди всичко, не вреди“. (Формулиран е от Хипократ – бащата на лечебното изкуство.)

Модерната естетична хирургия се грижи за хармоничния външен вид на човека. Тя се извършва по желание, докато реконструктивните лечебни процедури се прилагат по необходимост върху пациенти, които не са здрави. Част от корекциите обаче могат да бъдат едновременно козметични и възстановителни. Показателни в това отношение са естетичните операции на носа, при които, освен външния вид, се нормализира и носната преграда и така се подобрява дишането. Но не всички пластични операции имат разкрасяващ характер. Например, в обсега на пластичната хирургия са лечения за отстраняване на вродени дефекти или увреждания, получени в резултат от заболявания, изгаряния катастрофи или други злополуки.

Най-популярните операции се групират по области на тялото:

 Корекции на гърдите:

 • уголемяване или намаляване на бюста;
 • мастопексия (повдигане на бюста, за да се постигне по-хармоничен външен вид);
 • прехвърляне на мазнини към гърдите;
 • лечение на гинекомастия (премахване на увеличени млечни жлези при мъжете).

Корекции по лицето:

 • блефаропластика (операция на клепачите);
 • лифтинг (корекция на увиснала кожа и мускули на лицето и деколтето); преоформяне на брадичката и бузите;
 • ринопластика (операции на носа);
 • отопластика (корекция на ушите).

Промени в други части на тялото:

 • абдоминопластика (свиване на корема);
 • естетична генитална хирургия;
 • ендоскопска пластична хирургия (операциите се извършват със специална апаратура, която се въвежда в организма през няколко малки разреза или през нормалните отвори на тялото);
 • трансплантация на коса;
 • липосукция;
 • отстраняване на белези от келоиди и др.

Подготовката

Разумно е съвсем точно да осведомите своя лекар за желанията си. Той ще ви запознае с възможностите за реализацията им, както и с предстоящата процедура. Ще ви изготви списък с изследванията, които трябва да направите. Те са в зависимост от вида на планираната хирургична интервенция. Например, преди пластична операция на гърдата се извършва ултразвуково изследване на млечните жлези, преди ринопластика се прави компютърна томография на носа, а пациентите, желаещи да премахнат излишните телесни мазнини, се преглеждат от ендокринолог или диабетолог, от гастроентеролог или интернист.

Необходими са също основни лабораторни изследвания:

 • Общ анализ на кръв и урина. Към този тест, трябва да представите документ за вашата кръвна група и Rh фактор;
 • Биохимичен кръвен тест. Той ще установи нивото на захар, билирубин и креатинин в кръвта. При отклонения от т.нар. референтни стойности се правят допълнителни изследвания;
 • Коагулограма. Тя показва дали нормално се съсирва кръвта. Това е необходимо, за да се реагира адекватно при опасност от кървене по време и след операцията, или при риск от повишено образуване на кръвни съсиреци;
 • Диагностика на инфекции, които се пренасят при контакт с кръв и други телесни течности. Правят се тестове за носителство на ХИВ, хепатит В и сифилис. Тези заболявания не са противопоказания за посочените по-горе операции, но медицинският екип трябва да е наясно, ако пациентът е с такава инфекция.
 • Рентгеновата снимка за оценка на белодробния статус;
 • Електрокардиограма за анализ на сърдечната функция.

Освен това, в зависимост от вида на операцията, може да е необходима консултация с мамолог (за пластична хирургия на млечните жлези, специалист по ушни, носни и гърлени болести (при ринопластика), флеболог (за пластична хирургия в областта на бедрата и долните крайници), гинеколог (при пластична операция в областта на гениталиите).

Две седмици преди хирургичната намеса

От пациента се изисква да спре или поне да сведе до минимум употребата на цигари. Това не е лекарски каприз. Международни изследвания сочат, че никотинът забавя процеса на тъканното възстановяване и при закоравелите пушачи оперативните белези зарастват с 25% по-бавно в сравнение с непушачите.

Седмица преди операцията

Консумацията на алкохолни напитки е абсолютно забранена, минимум три дни преди хирургичната намеса. Причината е, че алкохолът не само влошава процесите на кръвосъсирване, но може да повлияе неблагоприятно върху ефекта от приложените обезболяващи средства.

Внимавайте с лекарствата!

Консултирайте се с лекар за приеманите от вас медикаменти. Не е изключено да се наложи корекция на дозата им. Имайте предвид, че аспиринът, антикоагулантите (т.е. лекарствата за разреждане на кръвта) и всички хормонални средства са високорискови и трябва да се изключат от употреба в 7-дневния предоперативен период. В същото време лекарят може да ви предпише медикаменти за укрепване на кръвоносните съдове.Това е вид профилактика срещу очаквано кървене. Вероятно ще ви бъде препоръчано да се откажете от козметични процедури. Така ще се нормализират обменните процеси в кожата ви. Много важно е няколко дни преди хирургичното вмешателство да почивате добре и да не се натоварвате физически.

Не забравяйте, че:

 • Вечерта преди операцията не трябва да консумирате храна след 18:00 часа;
 • Постарайте се да прочистите храносмилателната си система. Всички хирургични интервенции се извършват на празен стомах, така че тялото да реагира адекватно на анестезията, независимо дали е обща или локална;
 • Ако проявявате прекалена нервност, може да вземете медикамент , който ще ви успокои и ще помогне да се наспите добре;
 • Задължително е да постъпите в клиниката с абсолютно чисто лице, без никакви козметични средства. Същото се отнася за косата и тялото ви;
 • Не поставяйте лак върху ноктите си. Понякога цветът на нокътните плочки е важен диагностичен белег.

В периода на възстановяване

Естествено е да изпитвате болка, общ дискомфорт, да страдате от запек, ден или два, след като напуснете лечебното заведение. Ако проблемите се задържат по-дълго трябва да се консултирате с лекар. Медицинска помощ ви е необходима, в случай, че се повиши телесната ви температура или в оперираното място се появи оток, болка зачервяване и сърбеж. Независимо от вида на операцията, правилно е да избягвате резки движения и тежки физически натоварвания. Не забравяйте да попитате вашия лекар след колко време може да шофирате, да спортувате и кои натоварвания са подходящи за вас. Имайте предвид, че след всяка оперативна намеса, остават белези. Обикновено те избледняват за около година. Сигурен начин да избегнете усложненията е да се придържате стриктно към инструкциите на пластичния си хирург. Ако вече сте го избрали и не се съмнявате относно правилното си решение, тогава остава само да ви пожелаем късмет и постигане на желания резултат!