Ботокс

Бръчките, които възникват поради прекомерно използване на мимики, генетични фактори или напредване на възрастта, могат да бъдат премахнати по много практичен начин с приложение на ботокс. Нанесено върху области около очите, между веждите, челото, бръчките се изглаждат за много кратко време.

Какво е Ботокс?

Ботокс (ботулинов токсин) е токсин, получен от бактерия, наречена Clostridium botulinum. Той действа като предотвратява отделянето на вещества, които осигуряват предаване в нервните окончания и като спира предаването между нервите и органите, до които нервите достигат. Прекратяването на нервната проводимост води до намаляване или напълно изчезване на функцията на органа, до който достига нервът. Може да се използва за естетични и козметични цели, за намаляване на мимическите бръчки, причинени от движенията на мимическите мускули, за предотвратяване на образуването им и при лечение на хронична мигрена.

В кои области се използва Ботокс?

Работата на мимическите мускули през годините прави очевидни гънките на кожата, които я покриват, и по този начин се появяват динамични линии на лицето. Най-често динамичните линии се наблюдават на челото, между веждите, около очите и устните. Линиите на челото и очните ръбове придават на човека по-стар вид, докато линиите между веждите придават на човека ядосан поглед с намръщен вид. Чрез прилагане на ботокс върху мимическите мускули, движенията на тези мускули могат да бъдат отслабени. По този начин се постига значително подобрение в изражението на лицето, което изглежда остаряло и ядосано.

Как се прилага процедурата Ботокс?

Ботокс се прилага като инжекция и не е болезнена процедура.
Ефектът от Ботокс започва 3-4 дни след инжектирането и се установява напълно през първата седмица, а периодът на действие е 4-6 месеца. Когато ботоксът загуби ефекта си, приложението може да се повтори.
Ботоксът няма сериозни странични ефекти върху здравето. След процедурата може да има временно подуване, посиняване и рядко временно увисване на клепача. Ежедневните дейности могат да се продължат комфортно веднага след операцията. Трябва обаче да се избягват движения, които изискват дълго навеждане и упражняване на лицевите мускули. Освен това главата трябва да се държи повдигната за около четири часа след инжектирането на ботокс. Приблизително осем часа след инжектирането можете да вземете душ с топла вода без да натискате лицето.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро