Гинекомастия

Външния вид, който има значение както за жените, така и за мъжете се нуждае от естетически щрихи. Една от най-предпочитаните процедури е хирургията гинекомастия, която е известна още като операция за намаляване на гърдите при мъжете. Женският тип растеж на гърдите при мъжете обикновено се развива структурно.„Кой получава гинекомастия?“ Отговорът на въпроса обикновено се обяснява с хормонални причини. Въпреки че може да няма основна причина, гинекомастията е по-често при младите хора, особено поради фактори като пестициди, както и хормонални храни. Отделно от това може да има причини като кортизон, употреба на стероиди, прекомерна консумация на алкохол или чернодробни заболявания. Гинекомастията, която се отнася до свръхрастеж на гърдата при мъжете, понякога може да причини болка или сериозни психологически разстройства. Въпреки че причината не е известна, гинекомастията обикновено се появява в резултат на хормонален дисбаланс, като влошава съотношението естроген- андроген. Заболявания на надбъбречните жлези и черен дроб, тумори на хипофизата, нарушения на щитовидната жлеза и бъбречна недостатъчност могат да причинят тази картина. Може да се наблюдава и при надбъбречни жлези, тумори на хипофизата и тестисите и рак на белите дробове.

Как се определя операцията за Гинекомастия?

На първо място е правилната диагноза и определянето, подходящ ли е  пациента за процедурата. Само физически преглед може да е достатъчен при диагностицирането на този проблем. Въпреки това, в случай на болка в гърдите или нежност, тестове за чернодробна, бъбречна и щитовидна функция са необходими, както и някои кръвни изследвания за ниво на хормони, мамография или ултразвуково изследване. Хирургията има за цел да премахне разрасналата се тъкан на гърдата и да придаде на гърдата нормален вид. След прегледите и тестовете, извършени от специалиста по гинекомастия, методът и техниката на операцията се определят според състоянието и стадия на гинекомастията.

Какво представлява операцията Гинекомастия?

Корекцията на гинекомастията се извършва хирургично или чрез липосукция. Като цяло, ниско и умерено увисване се ползва от липосукция. Правят се малки разрези от около половин см. Мазнината отвътре се отстранява с канюла или подобни на игла устройства. Ако обаче тъканта под зърното е над определен размер или ако има силно увисване, може да се наложи операция. Под гърдата се прави разрез от 1-1,5 см. Тъканта на гърдата вътре се отстранява. Ако тъканта на гърдата е твърде голяма, цялата тъкан на гърдата може да бъде отстранена чрез отстраняване на кожата около зърното. Ако в гърдите има излишни мазнини, липосукцията обикновено може да бъде достатъчна. При тези операции се предпочита повече лазерната липосукция, тъй като оставя малко белези и времето за възстановяване е кратко. При процедурите, извършвани с лазерна липосукция, след отстраняването на мазнините кожната основа се нагрява с лазер, за да се създаде стягащ ефект. В случаите, когато гръдната тъкан е видна в сравнение с мастната тъкан, липосуцитонът сам по себе си не е достатъчен. В такива случаи, в допълнение към липосукцията, се прави малък разрез на полукръг от зърното, за да се премахне гръдната тъкан. При такива смесени операции хирургичният белег е много малък. В някои случаи на гинекомастия и двете излишни кожи са силно изразени и размерът на гърдите на тези хора може да бъде почти толкова голям, колкото женската гърда. В такива случаи трябва да се приложи открита операция.

След  процедурата Гинекомастия

След операцията пациентът се изписва на същия ден, при повечето пациенти лечебният процес не влияе върху качеството на живот и няма болка. В зависимост от размера на гинекомастията, пациентът може да се върне към нормалния си живот за кратко време. Гинекомастията е състояние, което изисква много добро планиране на храненето. Поради тази причина мъжете трябва да избягват прекомерно наддаване на тегло преди и след процедурата на гинекомастия и ако е необходимо, да поддържат идеалното си тегло под контрола на диетолог.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро