Терапия със стволови клетки

Раните, причинени от различни заболявания или травми, ако не бъдат излекувани, могат да увредят човека във всяка част на тялото и да затруднят ежедневието му. Въпреки това, терапията със стволови клетки, която се прилага в много области, през последните години, се използва и при зарастване на рани и осигурява успешни резултати.

В кои ситуации се прилагат стволови клетки за лечение на хроничнни рани?

  • Изгаряния
  • разширени вени
  • компресия и рани на тялото
  • рани, свързани с инфекция

Тъй като стволовите клетки се произвеждат от собствената кръв на пациента, няма странични ефекти и рани, които не зарастват с години, могат да бъдат излекувани за кратко време.

Как се извършва терапията със стволови клетки?

Мастната тъкан и костният мозък са най-широко използваните източници. Мастната тъкан се отстранява чрез миниатюрна процедура за липосукция. Костният мозък се взема от таза с инжектор, след като тази област се анестезира. Всъщност това, което се нарича костен мозък, е кръв, взета от тази област. След като мастната тъкан или костният мозък се вземат от човека, стволовите клетки в тези тъкани се отстраняват в специални системи и се събират в 1-2 ml течност. Този процес отнема около 2-3 часа. Получените стволови клетки веднага се прехвърлят в областта на раната. Терапията със стволови клетки трябва да се прилага от специалисти лекари и в добре оборудвани  медицински центрове.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро