Вторична ринопластика

Вторична ринопластика се прилага в редки случаи, когато желаният резултат не е постигнат напълно с първата операция. Ако носът ви все още е запушен от 4 до 5 месеца след операцията, ако носът ви е сух, имате кървене и корички, ако има лоша миризма, трябва да се обърнете към хирург за евентуална вторична ринопластика.

Вторичната операция на носа  има за цел да подобри формата, размера и цялостния му външен вид . Може да се коригира всяка една от трите проекции на носа височина, дължина и ширина. Едни от най-често срещаните корекции са премахване на гърбицата на носа, изправяне на носна преграда, скъсяване на нос, стесняване на нос, оформяне върха на носа, стесняване на ноздрите.

Кога може да се извърши вторична ринопластика?

Вторичната ринопластика е препоръчително да се направи най-рано 6 месеца след първата, но 10-12 месеца са идеален вариант. Опитът за извършване на операция за ранно коригиране, без носа да е напълно заздравял, може да задълбочи съществуващият ви проблем.

Съществуват два основни метода за извършване на операцията:

  • отворен – при отворения метод се прави разрез в долната част на колумелата (това е най-ниската част на носната преграда, разположена между двете ноздри).
  • затворен – при затворения метод се прави разрез от вътрешната страна на ноздрата, върху лигавицата. По този начин не остава външен белег.

Етапи на операцията:

Тя може да се извърши под местна или обща упойка. Продължителността на интервенцията е от 1-2 до 4 часа, според сложността при всеки отделен случай. Работата на хирурга преминава през следните етапи:

  • разрез на кожата и лигавицата;
  • отлепване на меките тъкани;
  • промяна в хрущялни или костни фрагменти;
  • поставяне на шевове с конци, които не се изваждат, защото се резорбират от организма;
  • тампониране на носните проходи;
  • поставяне на фиксираща маска.

Възстановяване

Независимо, че следоперативната болка е минимална и се дължи главно на оток в меките тъкани, препоръчителен е болничен престой в рамките на 1 до 3 дни, през които пациентът се наблюдава от дежурния лекар. Тампоните трябва да се задържат за 1-2 дни, а фиксиращата превръзка следва да се носи в продължение на 7 до 10 дни.

Обикновено следоперативният оток достига своя максимум 3 дни от ринопластиката, след което се премества към бузите и на 14-ия ден започва да намалява.В първите 1-2 месеца след операцията чувствителността на кожата на носа и горната устна е минимална, но се възстановява с времето. В рамките на 4 до 6 седмици не се препоръчва носенето на очила. Разумно е да не консумират топли храни и напитки поне седмицата след операцията. Позволени са хладни душове и бани, но превръзката трябва да остава суха във времето, когато е необходимо да се носи.

Добре е да се въздържате от козметични процедури за около 3 седмици след ринопластиката. Физическите натоварвания и спортните занимания се препоръчват най-рано в третия месец след операцията. Задължително е да пазите носа си от нараняване.

Кога се виждат резултатите?

Основната промяна на носа става видима веднага щом спаднат отоците, което отнема около 10 дена, но носът продължава да добива форма до година и няколко месеца. Това време е необходимо, за да изчезне съединителната тъкан в носа, която се образува в следствие на операцията.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро