Корекция на уши

Какво представлява отопластиката?

Отопластиката е вид пластична и реконструктивна хирургия, която подобрява размера, формата или положението на външното ухо чрез преоформяне на хрущяла. Отопластика включва коригиране на „стърчащи уши“ за да се намали тяхната проекция. Тя е добър вариант и при коригиране на вроден дефект, повлиял на формата на хрущяла или лоба, както и при коригиране на неговите форма и положение.

Кога се препоръчва извършването на отопластика?

Отопластиката е естетическа интервенция, която се препоръчва когато:

  • ушите са твърде отдалечени от главата и „стърчат“ – чрез отопластика ще се приберат стърчащите уши близо до главата, като за целта се моделира хрущялът, за да се позиционират ушните миди
  • ушите са прекалено големи – понякога ушните миди порастват повече, отколкото е необходимо и се получава асиметрия между формата на лицето и големината им.
  • асиметрия между двете уши – когато едното ухо е по-голямо от другото или едното ухо стърчи повече от другото

Как протича операцията за корекция на уши?

Операцията на ухото е процедура, която не изисква престой в болница. Продължителността на манипулацията е 2-3 часа. Прави се под обща анестезия при деца и под локална анестезия при възрастни, но това зависи от индивидуалния случай. Разрезите се правят в естествената гънка зад ушите. Така белегът остава максимално скрит. Кожата и мускулите се отделят от хрущяла. Той се изпилява и изтънява по линията за корекция, за да бъде по-лесно моделиран. След това със специални нерезорбируеми конци хрущялът се пристяга на няколко места, като по този начин прибира горната част на ушната мида към главата. Така формата на хрущяла се преструктурира и разрезът се зашива. В случаите, когато трябва да се намали размера на ушната мида, част от хрущяла и кожата се изрязват. Когато липсва част от ухото, включително и при изгаряне, се присажда кожа. След операцията главата на пациентите е временно обвита с превръзка, за да предпази ушите и да ги задържи на място, като по този начин се осигурява целостта на резултатите.

Въстановяване след отопластика

Възстановителният период е сравнително кратък. Няколко часа след операцията пациентите могат да се приберат вкъщи. Възможно е да се усеща болка и дискомфорт през първите 2-3 дни след операцията, за които се изписват съответните медикаменти. Конците се отстраняват 7 дни след процедурата. Пациентите могат да се върнат към ежедневните си задължения 2-3 дни след операцията. Необходимо е да се носи придържаща лента за уши за около 1.5-2 месеца. Това е много важно, защото се изисква време хрущялът да заеме окончателно новото си положение. В противен случай съществува риск ушите да се върнат в изходното си състояние. След 4 до 6 седмици могат да се възобновят всички нормални дейности, включително и спорт.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро