Липосукция

[

Какво представлява липосукцията?

Липосукцията представлява оперативно отстраняване на локализираните излишъци от мастна тъкан, оформяйки определени части от тялото. Тази манипулация е подходяща както за жени, така и за мъже.

Подходящи зони за липосукция

Зоните, в които се извършва липосукция са: ханш, корем, бедра, подбедрици, колене, глезени, гръб и гърди.

Как протича стандартната липосукция?

Липосукцията се извършва най – често под пълна анестезия. Продължителността на манипулацията се определя в зависимост от броя на третираните зони и от количеството мастна тъкан за отстраняване. В третираните области се инжектира разтвор, който намалява кръвоизливите и облекчава следоперативното въстановяване. Прави се малък разрез и през него се вкарва метална канюла с объл връх. С нея се разбиват мастните клетки. Металната канюла е свързана с вакуум аспирация, с която се изтеглят разбитите мастни натрупвания. В края на операцията се поставят дренажи и третираните зони се пристягат с еластичен самозалепващ се бинт.

Въстановяване след липосукция

Престоят в болничното заведение след липосукция е 1 денонощие. След операцията се наблюдават отоци, синини и усещане за дискомфорт. В рамките на 5-10 дни се стабилизира състоянието и през това време се свалят конците. Пълното възстановяване е индивидуално за всеки организъм, но в повечето случаи са необходими няколко седмици. През тези седмици отокът изчезва и разрезите избледняват. През въстановителния период не се препоръчват натоварващи упражнения и вдигане на тежки предмети.

Резултати

Веднага след операцията се забелязват постепенно оформените контури. Крайният резултат става напълно видим в началото на 3-тия месец след операцията.