Операция на носна преграда

[

Изкривяване на носната преграда е често срещано усложнение при деца и млади хора. Дължи се на травма, рахит или оперативно наложен форцепс при раждане, както и неправилно развитие на носната преграда или костната рамка през ембрионалния период.

Съществуват няколко разновидности на девиация- изкривяване. Възможно е да се засегне хрущялната част,костно-носния хрущял или да се изкриви само носната преграда. Възможно е да има S-образно изкривяване на хрущялния скелер, наличие на носни шипове от остеофитни клетки и други.

Корекцията е необходима, за да може да се възстанови носовото дишане, тъй като дишането през устата не е физиологично и може да създаде здравословни проблеми. Освен това изкривената носна преграда създава неприятно усещане за запушване на носа и за невъзможност за вдишване и това ангажира вниманието на болния.

Симптоми при изкривена носна преграда:

  • затруднено носно дишане
  • хъркане до обструктивна сънна апнея
  • упорито главоболие в челната област
  • слъзотечение
  • вазомоторен ринит
  • чести или хронични хреми
  • синуити
  • отити
  • ринофарингити

Обикновенно лечението е хирургично свързано с отстраняване на проблема. Септопластиката е реконструктивна хирургична намеса, която се прилага за изправяне на изкривената носна преграда. Оперативният достъп се осъществява през ноздрите, което предотвратява появата на видими белези по външната част на носа.

Операцията на изкривената носна преграда се извършва под обща анестезия. Нужни са няколко дни, за да заздравее образувалият се постоперативен оток. След интервенцията в ноздрите се поставят силиконови плаки, които имат за цел да фиксират правилната форма на реконструираната носна преграда.

Ще ви бъде обяснено как да прави носни промивки с физиологичен разтвор – проста, но важна задача. Резултатите от една чудесна операция могат да бъдат опорочени при неизпълнението. Възстановителият период е кратък (в порядъка на 1-2 седмици), неприятните моменти след опрацията – още по-малко.

Пълноценното носно дишане, за сметка на това, може да облекчи много страдания, с които пациентите живеят години наред.

Нерядко пациентите, които се подлагат на септопластика, я комбинират и с извършването на ринопластика – интервенция за корекция на носа, която цели премахване на деформации и несъвършенства във формата на носа.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро