Пластика на корем

Какво представлява пластика на корем?

Пластиката на корема (или Абдоминопластика) представлява хирургична пrоцедура, която има за цел да отстрани увиснала кожа и мастна тъкан в областта на корема, и да укрепи правите коремни мускули. Важно е да се отбележи, че абдоминопластиката не замества липосукцията. При пациенти с много подкожни мазнини е препоръчителна и липосукция за елиминиране на излишните натрупвания в областта на талията.

Необходими изследвания преди операцията:

При прием в болничното заведение пациентът не трябва да е приемал храна и вода през последните 6 часа. Задължителните изследвания се правят в деня на постъпване в болничното заведение.

  • кръвна картина
  • захар
  • урина – урея
  • ЕКГ
  • рентгенография на гръден кош

Как протича операцията за пластика на корем?

Операцията се извършва под пълна анестезия. Продължителността на операцията е около 3 – 4 часа. Разрезът се прави в зоната, която е скрита от бельото. Кожата и подкожната мастна тъкан се отпрепарират до ребрената дъга. При наличие на диастаза (раздалечаване) на правите коремни мускули се извършва пластика на предната коремна стена с цел заздравяване. Използват се само собствени тъкани на пациента. След завършване на пластиката се изтегля кожата заедно с подлежащата мастна тъкан, като излишното се изрязва. Обикновено излишъкът е толкова голям, че се налага преместване на пъпа. След приключване на операцията, разрезите се зашиват и се прави превръзка. Използваните конци обикновено са абсорбиращи се, така че не е необходимо свалянето им. Оперираните области от тялото се стягат с еластична превръзка, която намалява отока и поддържа новата форма. За подпомагане на изтичането на излишната кръв и флуид, се поставят дренажи. Пациентът остава за наблюдение в клиниката 24 – 48 часа

Въстановяване след операцията

Всеки пациент се възстановява за различен период от време. През първите 24 – 72 часа се изпитва дискомфорт и чувство за напрежение в корема, което се дължи на отока. Медикаменти като обезболяващи или антибиотик се изписват по преценка на хирурга. Еластичното бельо е препоръчително да се носи поне 30 дни. Пациент, който се е подложил на подобна операция може да се върне на работа след 15-20 дни. Активно натоварване и фитнес се разрешават след 4-ти месец от операцията. Белегът не се излага на слънце или солариум до 6-ти месец след операцията.

Резултати

Окончателните резултати след абдоминопластиката се виждат няколко седмици след операцията. За да бъдат задържани резултатите е необходимо поддържането на постоянно телесно тегло. При професионално извършената абдоминопластика се постига „прибран“ корем с добре оформени мускули и стегната гладка кожа.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро