Присаждане на коса

Притеснява ли ви загубата на коса? Следите ли какво остава върху гребена след всяко сресване? Казват, че е нормално на колкото години сте, толкова косъма да падат от главата ви ежедневно. Ако са повече и проблемът се задълбочава, сигурно вече сте изпробвали всевъзможни шампоани, балсами, маски, кремове, отвари, народни средства и предписани от дерматолог медикаменти… Убедени ли сте, че нищо не ви е помогнало? Ако „да“, вероятно при вас косопадът е провокиран от фактори, които не зависят от човешкото поведение – наследствени, възрастови, имунни, хормонални, неврологични или други. Не се обвинявайте, че невинаги живеете по най-здравословния начин и не позволявайте да ви депресира страхът, че плешивост ще отнеме красотата, самочувствието и увереността ви. Съвременната естетична хирургия предлага рационално решение – присаждане на коса с помощта на различни техники ( FUT, FUE, IFA, DHI и други).

Видове техники, които се използват за присаждане на коса:

  • Процедурата FUT

Тази хирургична намеса е най-стара, развила се е през 50-те години на миналия век, първоначално в Япония и САЩ. Името й идва от израза „Follicular Unit Transplantation“, което означава присаждане на фоликуларни единици. Това всъщност са космените фоликули. (От хистологията се знае, че във всеки фоликул е разположена луковица, представляваща нещо като „матрица“ с постоянно делящи се клетки.) Операцията се състои в изрязване на лента от скалпа в зоната на тила, където са активни и здрави фоликуларните единици. Взетата лента се разделя на фрагменти, съдържащи по няколко фоликула. Те се присаждат върху плешивата част на главата в специално направени разрези. Процесът се нарича реимплантация. Мястото на изрязаната лента се затваря с конци или скоби. Недостатък на описаната техника е забавеното повторно окосмяване на въпросното място, защото при зарастването му се създава напрежение в скалпа и фоликулите отслабват. Постепенно се формира белег, който в повечето случаи остава скрит на тила.

  • Методът FUE

Името на FUE е съкращение на израза „Follicular Unit Extraction“. Означава извличане (екстракция) на фоликуларни единици. При тази хирургична интервенция, вместо да се изрязва цяла лента от скалпа, космените фоликули се извличат един по един от донорската област на пациента. По-нататък изтеглените фоликуларни единици се присаждат по начин, идентичен с този при по-старата техника. Няколко са предимствата на FUE-интервенцията: не налага зашиване на скалпа, не води до образуване на белези и не изисква болничен престой. Минимални са загубата на кръв и усещането за болка.

  • Подходът IFA

Известен е още като механично присаждане на коса. Нарича се IFA от „Аutomated Follicular Implantation“ (т. е. автоматизирана фоликуларна имплантация ). Този метод се различава от FUT и FUE по процедурата на извличане на космените фоликули. Те се отделят с помощта на специално устройство, което се ръководи от опитен хирург. След извличане, фоликулите се присаждат в разрези, по познатия начин, прилаган при горните два метода. Механичните въздействия на устройството върху кожата обаче водят до прекомерна експлоатация на донорската зона, в която след операцията намаляват на фоликуларните единици.

  • Техниката DHI

Името DHI е абревиатура на „Direct Hair Implantation“ (т.е. директно имплантиране на коса). Тази процедура всъщност е усъвършенствана, неинвазивна форма на извличане на космени фоликули, един по един. Целият процес се извършва ръчно, с помощта на прецизен уред (инжектор), който се направлява от лекар, с перфектна подготовка в тази област. Методът DHI позволява на медика да контролира дълбочината, ъгъла и посоката на имплантиране на всеки космен фоликул. Операцията се извършва без никакъв разрез в донорската зона (от която се извличат фоликулите), също и в областта на присаждане. След процедурата не остава белег и се постига напълно естествен резултат.

  • Що е PRP ?

В медицината със съкращението PRP (от „Platelet Rich Plasma“) се означава обогатената с тромбоцити плазма. Както се знае, тромбоцитете са клетки, определящи способността на кръвта да се сгъстява или да остава в течно състояние. Тези клетки са носители на множество растежни фактори, с чиято намеса може да се подпомогнат физиологични процеси в организма. За да се приложи PRP, от пациента се изтегля около 10 мл кръв, която се центрофугира. След това се изолират тромбоцитите и обогатената с тях плазма се инжектира в повърхностните слоеве на кожата. Чрез такава процедура се стимулира растежът на нова коса от вече имплантирани, спящи космени фоликули.

Има ли противопоказания ?

Първата причина за отказ на операция по присаждане на коса е липсата на достатъчно количество фоликули в тилната област на главата. Хирургичната намеса може да се окаже невъзможна, ако пациентът е алергичен към локални обезболяващи средства или страда от увреждания на скалпа. Също сериозно противопоказание са хормоналните нарушения и хроничните заболявания, като хипертония, диабет, сърдечно-съдови проблеми и др.

В някои случаи установените здравословни отклонения успешно се коригират преди оперативната интервенция. По правило заболяванията, които са причина за косопад, трябва да бъдат лекувани и контролирани. Понякога това е достатъчно, за да се предотврати по-нататъшната загуба на коса.

Страховете са излишни

На първо място пациентите се боят от болка. Но тя почти не се усеща, защото присаждането на коса се извършва под локална упойка и в първите три дни след операцията се приемат обезболяващи медикаменти. Чести са опасенията от възможно възпаление. Трябва да се знае, че след оперативната намеса с превантивна цел се прилагат противовъзпалителни медикаменти и антисептични средства. При необходимост се добавят препарати срещу отоци, антибиотици и други лекарства.

Пациентът може да бъде смутен от факта, че присадената му коса опада в първите три седмици от хирургичното лечение. Това е нормален процес. Всъщност фоликулите, т.е. корените на косата, остават в скалпа и след два, три месеца се активират. Така стартира растежът на нова коса, чиято гъстота се увеличава постепенно. До пълното й израстване се стига за  около осем месеца или година.

Често лекарските забрани в следоперативния период са притеснителни, но те са условие за недопускане на усложнения, както и за постигане на желаното възстановяване. И така, близо седмица от хирургичната намеса не бива да се правят интензивни движения. За бодибилдинг и интензивна спортна дейност, е разумно да се изчака поне 15 дни. Спортните игри са забранени за 1 месец. Първото измиване на косата с омекотяващ лосион и лечебен шампоан трябва да се извърши под медицински контрол, най-рано в първия, най-късно на третия ден след операцията. В следващите дни косата се мие ежедневно със същите средства и се подсушава внимателно. Към обичайната за пациента честота на измиване се преминава след 2 седмици от операцията. Задължително е в рамките на година да се спазват стриктно медицинските препоръки за поддържане на косата и за общо телесно укрепване.

Каквато и техника да се прилага, хирурзите се ръководят от едно условие –резултатите от присаждането (медицински, естетически и психологически) трябва да бъдат съобразени с особеностите на конкретния човек. Целта е всеки пациент да получи персонализирано лечение с максимален ефект.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро