ICSI метод за оплождане

Какво представлява интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката (ICSI)?

ICSI е процедура, която включва инжектиране на един сперматозоид в цитоплазмата на яйцеклетката, с което се осъществява оплождането.

Кога се препоръчва ICSI техниката?

ICSI техниката при мъжки фактор на инфертилитет:

  • ниска концентрация на сперматозоидите
  • лоша морфология на сперматозоидите
  • намалена подвижност на сперматозоидите
  • липса на сперматозоди в еякулата – в този случай сперматозоидите се извличат микрохирургично от епидидима или тестисите, от урината или след електроеякулация.

ICSI техниката при женски фактор на инфертилитет:

  • при наличието на антиспермални антитела
  • при неуспешно оплождане по традиционния ин витро метод

Изследвания при ICSI метод за оплождане

  • Базисни хормони

Лутеинизиращ хормон (LH) и Фоликулостимулиращият хормон (FSH) – принадлежат към семейството на гонадотропните хормони. Те стимулират растежа и узряването на яйчниковите фоликули и синтезата на естроген

Estradiol – има съществено значение за репродуктивните и полови функции, но оказва влияние и на други органи, включително на структурата на костите.

Prolactin (пролактин) – произвежда се и се секретира от аденохипофизата (предния дял на хипофизната жлеза). Основната функция на пролактина е свързана със стимулиране на лактацията при жената, като е необходимо и участието и на други хормони – естрогени, прогестерон, инсулин, някои надбъбречни хормони. Пролактин се изследват в случаи на инфертилитет, нарушения в менструалния цикъл, потисната овулация, аменорея (липса на менструален цикъл), галакторея (отделяне на млекоподобен секрет от гърдите). Нивата на хормона се влияят от стрес, тежко физическо натоварване, дразнене на гърдите и зърната, сексуални контакти, увеличен прием на протеини (месо), затова е необходимо изследването да бъде извършено при отсъствие на посочените фактори.

AMH (Антимюлеровия хормон) – се използва при определянето на яйчниковия резерв, предимно за придвижване на отговора на безплодна жена на контролирана овариална стимулация. Изследванията също така са демонстрирали, че AMH може да се използва за определяне на времето до настъпването на менопаузата за всяка жена, тъй като е установено, че AMH е добър показател за репродуктивното остаряване.

TSH – показател за оценка на функцията на щитовидната жлеза. TSH в референтен интервал с голяма вероятност изключва нарушение във функциите на жлезата.

Изследване за хламидия – провежда се с цел откриване на инфекция, причинена от бактерията хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis).

Уреаплазма и микоплазма – Микоплазмите представляват най-малките организми, които могат да се самовъзпроизвеждат. Когато попаднат в урогениталната система могат да доведат до възпалителни процеси и други усложнения.

  • микробиологично изследване на влагалищен секрет – взема проба от влагалището, за да се установи наличието на причинители на инфекция. При наличието на вулвовагинит има нарушен баланс на микроорганизми във влагалището.
  • сepoлoгичнo изcлeдвaнe нa кpъвтa за Хепатит B, Хепатит С, СПИН и Сифилис

Етапи при ICSI метод за оплождане:

Пъpвoнaчaлен пpeглeд – пpaви се aнaлиз нa cъщecтвyвaщия пpoблeм пpи двoйĸaтa, зa дa ce пpeцeнят и шaнcoвeтe зa лeчeниe. Cпeциaлиcтът подготвя плaн зa oплoждaнeтo и yвeдoмявa пapтньopитe зa cтъпĸитe.

Стимyлaция нa яйчницитe – целта e дa ce cтигнe дo oбpaзyвaнeтo нa мaĸcимaлeн бpoй яйцeĸлeтĸи. Развитието им ce cлeди пepиoдичнo чpeз yлтpaзвyĸoв aпapaт и ĸpъвни тecтoвe зa xopмoнaлнитe нивa в opгaнизмa.

Фoлиĸyлapнaтa пyнĸция – Фoлиĸyлapнaтa пyнĸция ce извъpшвa пoд въздeйcтвиe нa oбeзбoлявaщи мeдиĸaмeнти. Πpoцeдypaтa oбиĸнoвeнo пpoдължaвa oĸoлo 30 минyти, в зaвиcимocт oт бpoя нa фoлиĸyлитe. Πpи acпиpaциятa нa яйцeĸлeтĸитe ce изпoлзвa тpaнcвaгинaлнo yлтpaзвyĸoвo ycтpoйcтвo, ĸъм ĸoeтo ce дoбaвя cпeциaлeн вoдaч c дългa тънĸa иглa. C тaзи иглa ce аспирира течност от фоликулите, която се изследва за наличие на яйцеклетки. Изолираните яйцеклетки се поставят в инкубатор пpи подходяща тeмпepaтypa и ycлoвия за развитие на ембрионите.

Oплoждaнeтo нa яйцeĸлeтĸитe – След пункцията, аспирираните фоликули се подлагат на идентифициране на яйцеклетките и кумулусно-овоцитнити комплекси. Отчита се техният брой, зрялост и морфология. За да може да се инжектира сперматозоид е необходимо яйцеклетката да достигне определена степен на зрялост. Само зрелите яйцеклетки се подлагат на инжектиране на единичен сперматозоид чрез микроманипулатор. В деня на пункцията на фоликули партньорът дава материал. При обработката на материала се използва специална среда за разделяне на жизнеспособните сперматозоиди от тези с лошо качество и неподходящи за ICSI процедури, както и среда за имобилизиране на сперматозоидите и прихващане на отделен сперматозоид за нуждите на ICSI процедурата. Единствената разлика в случая се състои в това, че със сложна микроманипулаторна система се избира един сперматозоид, обездвижва се и се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката. На следващия ден след инжектирането се отчита оплождането. В следващите няколко дни се извършва култивиране на ембрионите от 1-ви до 5-ти ден. Използват се две различни среди – среда за култивиране на ембриони от пронуклеарна фаза до ден 2-ри или 3-ти и втора среда за култивиране на ембриони от ден 3-ти до стадий бластоцист, тази среда е най-близка до естествената среда на майката и по този начин ембрионът не се стресира при неговия трансфер. На всеки ден от култивацията се оценява степента на развитие и морфологията на ембрионите. Преди да се трансфера на ембриони се извършва тяхната селекция и заснемане. Трансферът на ембрионите се извършва чрез внимателното им поставяне  в ембриотрансферен катетър с ембриолепило и въвеждане в маточната кухина под ултразвуков контрол.

Тестът за бременност – се прави след като изтекат средно 14 дни от трансфера на ембрионите. При положителен тест след приблизително 10 дни се извършва ултразвуков контрол за да се провери състоянието на гестационната торбичка.

Предимства на ICSI метода за оплождане

Предимството на ICSI процедурата е, че дава възможност за третиране на тежък стерилитет поради сериозни увреждания на сперматогенезата, който в противен случай би останал нелечим. При метода ICSI е необходимо наличието на минимален брой подвижни, нормални по форма сперматозоиди. Теоретично само няколко сперматозоида са необходими за извършването на процедурата.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро