Рисковете от IVF лечението

На всеки етап от IVF лечението има някои рискове и странични ефекти, въпреки че има малки възможности. Страничните ефекти на приложените лекарства да са поносими и временни. Рисковете от IVF лечение включват:

  • Многоплодна (многоплодна) бременност – При  IVF, ако повече от един ембрион се прехвърли в матката, това увеличава риска от многоплодна бременност. Всъщност многоплодната бременност се наблюдава при едно от всеки четири успешни IVF проучвания. Бременността с повече от един плод има по-висок риск от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане, отколкото бременност с един плод.
  • Преждевременно раждане и риск от ниско тегло при раждане – Научните изследвания показват, че IVF леко увеличава риска от преждевременно раждане на бебето или ниско тегло при раждане.
  • Синдром на хиперстимулация на яйчниците -Тази ситуация възниква при бъдещи майки, които се лекуват с фоликулостимулиращ хормон (FSH), за да задействат развитието на яйцеклетката по метода на IVF. Някои бъдещи майки могат да реагират прекомерно на дадените лекарства и дози.

Всъщност някои нежелани реакции могат да се появят в рамките на две седмици. Това състояние се нарича „синдром на овариална хиперстимулация“ (синдром на овариална хиперстимулация-OHSS).

Симптомите обикновено продължават до една седмица. Симптомите включват лека коремна болка, подуване на корема, гадене, повръщане и диария. При бъдещите майки тези симптоми могат да продължат няколко седмици. Рядко може да възникне по-тежък проблем със синдрома на хиперстимулация на яйчниците, който също може да причини бързо наддаване на тегло и задух.

  • Риск от спонтанен аборт -Бременностите, реализирани по метода на IVF, сега се проследяват като нормална бременност. Ако има само многоплодна бременност, това може да се счита за риск. Отделно от това, като обща информация, рискът от генетична аномалия е по-висок при безплодни двойки и има  риск от аборт.
  • Усложнения при процедурата за събиране на яйца – Използването на аспирационната игла за събиране на яйца може да причини кървене, инфекция или увреждане на червата, пикочния мехур или кръвоносен съд.
  • Извънматочна бременност (извънматочна бременност) – Приблизително 2% до 5% от бъдещите майки, които получават IVF лечение, претърпяват извънматочна бременност. Когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката, обикновено фалопиевата тръба, не може да оцелее извън матката и няма начин да се продължи бременността.

Извънматочната бременност, която може да бъде диагностицирана с ултрасонография и кръвни изследвания на ранен етап, може да бъде лекувана с медицински методи или хирургични операции.

  • Вродени дефекти – Възрастта на майката е основният рисков фактор за развитието на вродени дефекти. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали бебетата, които забременяват с метода на IVF, имат повишен риск от определени вродени дефекти.
  • Рак – Въпреки че някои предишни проучвания предполагат, че може да има връзка между определени лекарства, използвани за стимулиране на растежа на яйцеклетките и развитието на тумор на яйчниците, последните научни изследвания не подкрепят тези констатации.
×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро