Очни болести

You are here:

Според последни социологически проучвания около 2,2 млрд. души в света живеят с нарушено зрение и по тази причина изпитват затруднения във всекидневните си дейности, като четене, шофиране, ползване на мобилен телефон, работа с компютър и т.н. Възможност за решаване на очните проблеми предлага модерната офталмология, която успешно лекува над 2000 заболявания.

Какво може модерната офталмология?

Ето примери за някои от честите очни заболявания, които дълго време протичат безсимптомно:

Катаракта. При това състояние помътнява очната леща (структура, обвита от еластична капсула, разположена между ириса и стъкловидното тяло на окото). Днес лещата може да се замени с изкуствен, прозрачен и мек имплант, след което се възстановява напълно зрителната яснота. За целта се действа през малък разрез на роговицата (предната повърхност на окото, намираща се над ириса и зеницата). Чрез ултразвук с висока честота или с лазер мътната леща се разбива на малки частици, които се изсмукват със затоплен физиологичен разтвор. В мястото на естествената леща се поставя изкуственият имплант. Разрезът заздравява, без да са необходими шевове.

Диабетна ретинопатия. Заболяването настъпва, ако дълго време нивата на кръвната захар останат повишени. В такива случаи се увреждат кръвоносните съдове, които хранят ретината (слой от светлочувствителна тъкан, очертаваща задната част на окото). Капилярите стават пропускливи и през тях започва да изтича кръв. Така се създават условия за кръвоизливи в окото. Повишава се вътреочното налягане и се уврежда зрителният нерв. Рискът може да се преодолее чрез лазерно лечение, което спира или забавя пропускливостта на съдовете.

Макулна дегенерация. Така се нарича увреждане в централната част на ретината, което води до прогресивна загуба на зрението. Сухата форма на макулна дегенерация се лекува с витамини и диета, а влажната – с инжекции, които се поставят в окото. Те съдържат медикамент, способен да потиска образуването на растежен съдов фактор и по този начин блокират появата на ненужни нови кръвоносни съдове. В по-късен стадий се прилага високоенергийна лазерна терапия, която унищожава разрастващите се в окото анормални съдове.

Глаукома. За нея е характерно повишаване на вътреочното налягане, което уврежда слоевете нервни влакна в очната тъкан и води до слепота. Коварното при глаукомата е, че сигнали за нарушения на зрението се появяват, едва когато са увредени около 60% от нервните влакна. Лечението започва с медикаменти във вид на капки и таблетки. При липса на ефект и прогресивно развитие на болестта се прави отвор в ириса или се извършва операция с поставяне на специален дренажен имплант. Целта е да се осигури път за отток на вътреочната течност и така да се намали нейното налягане. В 95 на сто от случаите се постига добър резултат. Поставеният дренаж не засилва зрението, но го запазва до състоянието, в което е до момента на операцията.

Черни точици в зрителното поле. Наричат ги още мушици или сажди. Забелязват се при поглед към светъл обект – бяла стена или слънчево небе. Дължат се на протеин, разположен под формата на желе в задната част на окото, в т.нар. стъкловидно тяло. С напредване на възрастта влакната на въпросния протеин образуват подутини, които водят до появата на трептящите точици. Понякога те сигнализират за диабет, мигрена, тумори и други заболявания. Ако точиците са много и смущават зрението, могат да се отстранят с помощта на лазер. Процедурата се състои в “счупване” на протеиновите нишки, след което подутините в стъкловидното тяло изчезват.

С лечението на посочените по-горе състояния далеч не се изчерпват огромните възможности на съвременната офталмология. Неин обект са повече от 2000 заболявания. Част от тях в началния си стадий се овладяват с капки, таблетки, мехлеми, гелове, физиотерапия и други методи. Но, ако първите болестни симптоми не се открият навреме, по-късно стават неизбежни хирургичните процедури за възстановяване и поддържане на зрението.

Какви изследвания са необходими?

Пациентът трябва да премине през редица инструментални и лабораторни тестове преди да се подложи на хирургична интервенция. Така наречената инструментална диагностика обикновено включва електрокардиограма (ЕКГ), която е в сила до 3 месеца от провеждането й, както и рентгенови изследвания с валидност до 6 месеца – снимка на синусите, рентгенова снимка на гръдния кош или флуорография.

Лабораторните тестове трябва да се направят до 2 седмици преди процедурата. Изискват се: общ и биохимичен кръвен анализ; коагулограма (проверка на показателите за съсирване на кръвта); общ анализ на урината; определяне нивата на кръвната захар; изследване за инфекция с ХИВ, с трепонема палидум (бактерията, възбуждаща сифилис), с вируса на хепатит В и С.

Изисква се също предоперативен преглед от оториноларинголог, зъболекар и терапевт. При необходимост се провеждат консултации с хирург, кардиолог, невролог. Специализираните прегледи и изследвания се определят не само от очния проблем, но и от съпътстващите го заболявания на други органи. Например, при наличие на захарен диабет или увреждане на щитовидната жлеза, се осъществява консултация с ендокринолог, в случай на бъбречни нарушения е необходимо ултразвуково изследване и преглед от нефролог и т.н.

Целта на всички тестове и консултации е да се избегне рискът от усложнения при операцията и след нея. Пациентите трябва да са наясно колко време преди хирургичната процедура не бива да пият вода и да консумират храна. Ако страдат от хронични заболявания и приемат лекарства, задължително е да се осведомят дали да продължават или да прекратят това лечение.

В деня на операцията

Хирургичните интервенции се извършват под местна или обща упойка. Често се прилагат медикаменти за отпускане по време на процедурата. Обикновено пациентите напускат очната клиника след кратък период на наблюдение. Повечето оперативни вмешателства не изискват употребата на конци, което помага за по-бързо укрепване и възстановяване.

Важен е и следоперативният период

Освен изискванията, специфични за определен вид лечение, има и общи правила, които следва да се спазват: оперираното място не трябва да се търка, нито да се мокри, обикновено за около месец; задължително е да се пази от удар; не бива да се вдигат тежести и да се извършват резки движения; забранен е престоят в запрашена и замърсена среда; необходимо е да се носят качествени слънчеви очила, които предпазват от ярка светлина. Оперативното лечение на очите е едно от най-сложните, но при него не се уврежда общото състояние на пациента. Достатъчно е само да се спазват медицинските предписания. А успехът на очната хирургия днес е истински благотворен.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро