Вътреочни лещи

Ново!

Всеки месец насрочени дати за лазерна корекция на зрението и имплантиране на вътреочни лещи за всички пациенти на Димекс Хелт!

Осигурен е безплатен транспорт и придружител – преводач до болница „Дюнягьоз“, Чорлу в Турция от София, Пловдив, Хасково и обратно до България за всички пациенти!

Операциите на пациентите на Димекс Хелт извършва д-р Бюлент Аян, който е изключителен специалист с дългогодишен опит в лазерната корекция на зрението и имплантирането на вътреочни лещи!

Д-р Аян говори свободно български език и английски език!

 

Дати за операции през месец август: 03.08.2021 и 17.08.2021

Дати за операции през месец септември: 07.09.2021 и 21.09.2021

Дати за операции през месец октомври: 05.10.2021 и 19.10.2021

Дати за операции през месец ноември: 02.11.2021 и 16.11.2021

Дати за операции през месец декември: 07.12.2021 и 14.12.2021

 

Вътреочната леща е изкуствена леща, която замества помътнялата човешка леща (вътрешно перде) и възстановява зрителната функция на окото. При операцията на катарактата естествената леща бива изсмукана и заменена с изкуствена (вътреочна леща). Окото не може да произведе чист образ без леща.

Най-модерният метод за лечение на катаракта с помощта на техника от най-ново поколение е факоемулсификация. С развитие на очната хирургия твърдите лещи отстъпват място на новото поколение меките вътреочни лещи.

Видове лещи:

  • Монофокални лещи за корекция на диоптри и лекуване на старческо перде – те осигуряват един фокус на ясно виждане за далечно разстояние
  • Торични лещи за корекция на диоптри и лекуване на катаракта – при пациенти имащи астигматизъм се налага поставянето им, която да компенсира тази зрителна аномалия
  • Мултифокални лещи за корекция на диоптри и лекуване на старческо перде – на пациенти , които искат да бъдат независими от очила – те могат да виждат ясно на близо и на далеч.

Тези лещи са изключително подходящи за хора нежелаещи да носят очила и за хора, при които очилата биха били пречка в професията им – хирурзи, актьори, спортисти и други. Ако пациента страда от астигматизъм, към съвременните мултифокални лещи е необходимо да се добави торична компонента, за да се постигне независимост от носене на очила.

  • Хидрофилни и хидрофобни – разликите не са големи – може би най-коментираната разлика е по-високата честота на възникване на вторична катаракта при хидрофилните лещи
  • Сферични и асферични вътреочни лещи. – Предимството на асферичните лещи е подобрената контрастна чувствителност и дълбочина на фокусa

Вътреочните лещи включват филтри за защита на ретината на окото от излагане на UV и друга потенциално вредна светлинна радиация. Офталмологът избира филтрите, които ще предоставят подходяща защита за специфичните нужди на пациента. Новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и далеч без помоща на очила, а също и да коригират някои рефракционни аномалии като астигматизъм, миопия и хиперметропия. Освен това с усъвършенстване на дизайна на повърхността на лещите се предпазва окото/ретината/ от ултравиолетовия спектър на дневната светлина, подобрява зрението при неблагоприятни светлинни условия като мъгла или в полумрак.
Подходящата за Вас леща зависи от състоянието на очите, както и от желанието

Ви да бъдете изцяло независими от очила. Вашия лекар ще Ви обясни подробно за всяка от възможностите и какви очаквания да имате след операция за катаракта. Предимството на меките вътреочни лещи е, че те се имплантират през малък отвор.

Възстановяването и дискомфортът при пациенти с поставени меки вътреочни лещи продължават по-кратко време, а рискът от значителен постоперативен астигматизъм е по- малък.