Лечение на глаукома

Ексклузивно!

Осигурен е безплатен транспорт и придружител – преводач от София, Пловдив, Хасково до Чорлу в Турция и обратно до България за всички пациенти на Димекс Хелт!

 

Какво представлява глаукомата?

Глаукомата е очно заболяване, което уврежда зрителния нерв. Обикновено това е свързано с увеличено натрупване на вътреочна течност в предната част на окото (предната очна камера), която увеличава налягането в цялото око и по този начин уврежда нерва, който предава информация от окото към мозъка. При липса на лечение, резултатът е частична или пълна слепота.

Какво повишава очното налягане?

Окото непрекъснато продуцира бистра течност, циркулираща във вътрешността му (тя не е част от сълзите на външната повърхност на окото). Малко количество от тази течност се произвежда непрекъснато и равно на него количество се извежда навън през микроскопична дренажна система, поддържайки по този начин постоянно ниво на налягане вътре в окото. Областта, дренираща течността, може да е затворена или блокирана, така че твърде много течност остава в окото, което води до повишаване на налягането. Твърде високото налягане уврежда зрителния нерв и функцията му да изпраща зрителната информация до мозъка.

Видове глаукома:

 • Глаукома с открит ъгъл (откритоъгълна глаукома) – тя е най-често срещания тип на заболяването. Характерно за нея е, че протича бавно, постепенно и прогресивно (хронично). При нея окото не успява да отведе вътреочната течност от предната камера толкова добре, колкото би трябвало. В резултат на това вътреочното налягане се повишава и започва да уврежда зрителния нерв. Този тип глаукома протича без явни симптоми и в ранните фази не предизвиква промени в остротата на зрението и не е болезнена.
 • Глаукома със закрит ъгъл (закритоъгълна глаукома) – този тип глаукома се получава, когато ирисът (цветната част на окото) е анатомично позициониран по-напред, т.е. много близо до ъгъла на оттичане в окото. Ирисът може да води до стесняване или блокиране преднокамерния ъгъл и по този начин да намали значително оттичането на вътреочна течност. Когато ъгълът на оттичане се блокира изцяло, очното налягане се повишава много бързо. Това състояние се нарича остър глаукомен пристъп. Острият глаукомен пристъп е спешно състояние на окото, при което изисква незабавно преглед при лекар. Симптомите на остър глаукомен пристъп са: силна и остра болка в очите, главоболие, гадене, внезапно размазване на зрението, повръщане.
 • глаукома с „ниско налягане“ (нормално налягане) – при нея очното налягане е в нормални граници, но са налице всички признаци на глаукома: отпадни полета в периферното зрение и прогресивно структурно увреждане на зрителния нерв. Смята се, че глаукомата с нормално налягане се дължи на генетично по-голяма уязвимост на очния нерв към промените на вътреочното налягане.

Рискови фактори за поява на глаукома:

 • възраст над 40 години
 • родител с глаукома
 • високо очно налягане
 • далекогледство или късогледство
 • претърпяна очна травма
 • дългосрочна терапия със кортикостероидни лекарства
 • по-тънка роговица
 • изтъняване на влакната на зрителния нерв
 • диабет, мигрена, високо кръвно налягане

Видове лечения на глаукома:

 • лечение с капки за очи и медикаментиосновното лечение на заболяването се провежда с капки, които се поставят в очите. Това е най-популярната лекарствена форма при лечението на очите. Антиглаукомни средства се предписват за понижаване на вътреочното налягане. Възможно е тези капки да се комбинират с лекарства, насочени към подобряване на кръвоснабдяването на задната част на очната ябълка. В някои случаи лекарят може да предпише таблетки, които подобряват храненето на зрителния нерв и ретината. Понякога те могат да дадат положителен резултат и да спрат развитието на болестта, но пациентът ще трябва да се придържа към консервативно лечение за цял живот, така че болестта да не напредва.

В случаите, когато вътреочното налягане не може да се повлияе от капки се прибягва до лазертерапия. Има няколко вида лазерна хирургия за лечение на глаукома. Те помагат на оттичането на вътреочната течност от окото. Тези процедури обикновено се извършват в офталмологичния кабинет или в стерилна операционна зала.

 • Селективната лазерна трабекулопластика (SLT) – това е първата стъпка в лазерното лечение. Тя се използва за понижаване на вътреочното налягане при глаукома.
 • Иридотомия (YAG-иридотомия) – се използва при диагностицирана закритоътълна глаукома. Офталмологът използва лазер, за да създаде малка “дупка” в ириса. Този отвор спомага за изтичането на вътреочната течност към ъгъла на оттичане.
 • Циклофотокоагулация – прилага се за подпомагане на контрола на глаукомата. Тази операция се прави за хора с увреждане на очите, причинено от глаукома. Със специална лазерна сонда през склерата се извършва деструкция на цилиарното тяло (структурата, която произвежда вътреочната течност) и по този начин се постига намаляване на вътреочното налягане.

В случаите, в които не се повлиява глаукомата от капки или лазерната терапия се прибягва до антиглаукомна операция. Смисълът на оперативното лечение при глаукома е да се понижи вътреочното налягане, създавайки заобиколен път за оттичане на вътреочната течност от окото.

 • Трабекулектомията – е най-често използваната оперативна интервенция, прилагана за понижаване на вътреочното налягане. По време на операцията се прави малкък разрез на вътрешния слой на склерата, който впоследствие се покрива с капаче от външния й слой. Резултатът от процедурата е образуването на малка издутина, наречена филтрационна възглавничка, осигуряваща оттичането на вътреочната течност към външните слоеве на окото. Горният клепач покрива тази филтрационна възглавничка, поради което тя не се вижда. След като течността попадне от предната камета на окото в пространството под конюнктивата, тя се абсорбира от околните тъкани и това води до понижаване на очното налягане.