Корекция на астигматизъм

Ексклузивно!

Всеки месец насрочени дати за лазерна корекция на зрението и имплантиране на вътреочни лещи за всички пациенти на Димекс Хелт!

Осигурен е безплатен транспорт и придружител – преводач до Чорлу в Турция от София, Пловдив, Хасково и обратно до България за всички пациенти!

Дати за операции през месец август: 03.08.2021 и 17.08.2021

Дати за операции през месец септември: 07.09.2021 и 21.09.2021

Дати за операции през месец октомври: 05.10.2021 и 19.10.2021

Дати за операции през месец ноември: 02.11.2021 и 16.11.2021

Дати за операции през месец декември: 07.12.2021 и 14.12.2021

 

Какво е астигматизъм?

Астигматизъм е състояние, при което роговицата има неправилна форма. При него тя не е изцяло кръгла, а по – скоро има продълговата форма и светлинните лъчи се пречупват в две точки като нито една от тях не е фокусирана върху ретината. Това води до размазани образи надалеч и наблизо. Астигматизмът е често съпровождан от късогледство или далекогледство. Поради тази причина обикновените контактни лещи или очила не могат да помогнат за коригирането му.

Астигматизмът най-често е наследствен, но също може да се придобие като резултат от травми на очите, както и като усложнение след операция на око.

Видове астигматизъм:

Съществуват няколко вида астигматизъм:

 • прав астигматизъм – двете оси са перпендикулярни една на друга при 90 и 180 градуса, като по-силно пречупва светлината оста на 90 градуса.
 • обърнат астигматизъм – двете оси са перпендикулярни една на друга при 90 и 180 градуса, като по-силно пречупва светлината оста на 180 градуса.
 • кос астигматизъм – двете оси са перпендикулярни една на друга, но са наклонени при 45 и 135 градуса.
 • прост астигматизъм – едната фокусна точка се проектира върху ретината, а другата пред или зад нея
 • сложен астигматизъм – двете фокусни точки се проектират или пред ретината или зад нея
 • смесен астигматизъм – едната фокусна точка е пред ретината, а другата е зад нея

Симптоми при астигматизъм:

 • Преумора на очите или дискомфорт
 • Замъглено или изкривено виждане
 • Главоболие
 • Трудност при нощно виждане
 • Кривене или притваряне на очите

При леката форма на астигматизъм първият симптом е леко замъглено зрение. При възрастните с по-висока степен на астигматизъм се забелязва проблем с фокусирането. Малките деца, които имат симптоми на астигматизъм не са наясно с това. Ето защо родителите трябва да обръщат сериозно внимание на детската очна профилактика.

Диагностициране на астигматизъм

Диагнозата астигматизъм се поставя от специалист офталмолог. Използват се следните методи за диагностика на заболяването:

Тест за зрителна острота – определя се способността да се фокусира ясно на различни разстояния. Тестът включва четене на букви на таблица на Snellen – с намаляващ размер на буквите към долните редове.

Скиаскопия – изследване на цялостната пречупвателна способност на окото чрез регистриране на промените в зеничната сянка.

Офталмометрия – чрез специален уред (офталмометър) с вграден източник на светлина се изследва пречупвателната способност на очите.

Автоматична рефрактометрия – измерване на пречупващата сила на очите посредством напълно автоматизиран апарат.

Тест с кератометър – измерва се силата на роговичния астигматизъм. Той може да измери как роговицата фокусира светлина, както и да открие аномалии в кривината ѝ.

Лечение на астигматизъм

Лечението може да се извърши по следните начини:

 • Лещи за коригиране на зрението (очила или контактни лещи). На пациентите с астигматизъм се препоръчват специални коригиращи зрението лещи – торични лещи. Те имат по-голям ъгъл на пречупване на светлината в определена посока.
 • Рефрактивна хирургия – състои се в промяна на формата на очната роговица, която се осъществява посредством рефрактивна или лазерна операция на очите. За да се подложите на подобен тип интервенция е необходимо очите ви да са здрави. Това означава да нямате проблеми с ретината, ранички и драскотини по роговицата на окото и други очни заболявания.

Рефрактивна хирургия за корекция на астигматизъм

Лазерната рефрактивна корекция на зрението е широко използвана възможност за коригиране на късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия.

Едни от най- често извършваните лазерни корекции на астигматизъм са:

PRK – се характеризира с повърхностна аблация на роговицата, при която се използва ексимерен лазер. Епителът (най-горният слой на роговицата) се обработва с алкохолен разтвор и се отстранява с механичен инструмент или с ексимерен лазер. Лазерът премахва тъканта, чрез повърхностна фотоаблация, за да промени формата на роговицата. Поставя се терапевтична контактна леща върху роговицата. Епителът се връща в първоначалното си положение. Терапевтичните контактни лещи се носят поне 4 дни след операцията. Възстановяването на зрението отнема повече от месец. Приема се за добро икономическо решение и продължава да бъде често прилагана процедура.

LASIK – използва се местна анестезия и операцията продължава от 15 до 30 минути. Операцията е напълно безболезнена,както по време на процедурата, така и след нея. Тя включва промяна на роговицата с ексимерен лазер, като предварително се формира флеп (капаче) с механичен кератом или с фемтосекунден лазер. Лазерът премахва тъканта, чрез повърхностна фотоаблация, за да промени формата на роговицата. Хирургът връща „капачето“ обратно, като покрива зоната на роговицата, където е работил ексимерният лазер. Прилагането на хирургия с „капаче“, дава възможност за бързо възстановяване на зрението. Отнема няколко дни, докато зрението стане стабилно.

SMILE – при този метод се прави през малък разрез (2 мм) се изважда тънък лентикул – слой здрав колаген, като се запазва максимално незасегната най-горната част на роговицата. Лазерът създава тънък лентикул, като подрежда два слоя от мехурчета фотоплазма в роговицата. Лекарят разслоява мехурчетата и изважда лентикула, като запазва стабилността на роговицата Извършва се изцяло с фемтосекунден лазер, без формиране на „капаче“. Зрението след корекцията може да се подобри незабавно, но може да отнеме и няколко дни.

И трите метода са клинично доказани, безопасни, ефективни методи и имат приблизително сходно ниво на успех. Подходящата процедура се определя в зависимост от индивидуалните особености на всеки пациент и зависи от редица фактори като размера на диоптрите, професията и навиците, начин на живот. Всеки тип лазерна корекция на зрението има своите предимства и недостатъци.