Лазерна корекция на зрението

Ново!

Всеки месец насрочени дати за лазерна корекция на зрението и имплантиране на вътреочни лещи за всички пациенти на Димекс Хелт!

Осигурен е безплатен транспорт и придружител – преводач до болница „Дюнягьоз“, Чорлу в Турция от София, Пловдив, Хасково и обратно до България за всички пациенти!

Операциите на пациентите на Димекс Хелт извършва д-р Бюлент Аян, който е изключителен специалист с дългогодишен опит в лазерната корекция на зрението и имплантирането на вътреочни лещи!

Д-р Аян говори свободно български език и английски език!

Дати за операции през месец август: 03.08.2021 и 17.08.2021

Дати за операции през месец септември: 07.09.2021 и 21.09.2021

Дати за операции през месец октомври: 05.10.2021 и 19.10.2021

Дати за операции през месец ноември: 02.11.2021 и 16.11.2021

Дати за операции през месец декември: 07.12.2021 и 14.12.2021

 

Притеснява ли ви носенето на очила или контактни лещи? Трудно ли ви е с тях по време на пазаруване, домакинстване или служебни дейности? Уморяват ли се очите ви? Ако отговаряте с „да“, значи сте на правилното място. Тук ще се информирате относно съвременните възможности за отстраняване на зрителни дефекти чрез лазер. Днес интересът към този метод е по-рядко въпрос на суета. Водещ е стремежът на хората за безпроблемна реализация на всекидневните им ангажименти.

Какво всъщност е лазерното лечение на очите ?

 Нека да започнем с това как се формира зрителният процес. Нормално светлинните лъчи навлизат през роговицата (прозрачната предна мембрана на окото, от чиято форма в значителна степен зависи правилното фокусиране на изображението). След това преминават през зеницата и вътреочната леща, които участват в процеса на фокусиране върху ретината (светлочувствителната мембрана, разположена в задната част на окото). Там лъчите се трансформират в импулси, а зрителният нерв ги пренася до определено поле в мозъчната кора, където изображенията се осъзнават.

Лазерният метод е високотехнологичен. Извършва с насочване на специален лъч към роговицата. Образно казано, той „изпарява“ частици от нейната тъкан и така променя формата й. Действието му е съобразено с желаната корекция и особеностите на пациента. По този начин се нормализира зрението при: късогледство (замъглено виждане надалече); далекогледство (затруднено гледане отблизо); астигматизъм (изкривен образ на обекти от разстояние); пресбиопия (невъзможност да се различават ясно обектите наблизо).

Най-широко използваното устройство за лечебно въздействие е ексимерният лазер, който произвежда сноп от ултравиолетови лъчи, предизвикващ изпаряване на прицелната тъкан. Трябва да се има предвид, че външният слой на роговицата – епителът, се възстановява за няколко дни от нарушаване на целостта му. Но по-дълбокият роговичен пласт – стромата, която е постоянна тъкан, има изключително ограничени възможности за регенерация. Веднъж модифицирана с лазер, стромата запазва направените върху нея корекции.

Най-честите операции са:

LASIK (или лазерно подпомогната ин ситу кератомилеза) e усъвършенствана, второ поколение корекция на зрението. При  нея в повърхността на роговицата се изрязва т.нар. клапа, във вид на кръг. Целта е да се получи достъп до постоянната роговична тъкан. Това може да се направи с много фин, инструмент, наречен микрокератом, или чрез фемтосекунден лазер. По-нататък чрез ексимерен лазер се изпаряват микроскопични количества от по-дълбоката тъкан с цел да се преформира роговицата. Действието на ексимерния лазер се контролира от лекар през компютър, предварително програмиран според нуждите на пациента. Накрая изрязаната повърхностна клапа се поставя обратно на мястото си и се оставя да зарасне. LASIK-интервенцията е почти безболезнена и може да бъде извършена за минути, а подобрението след нея обикновено се вижда още на следващия ден.

PRK (фоторефрактивна кератектомия) е първото поколение лазерна корекция на зрението. Този подход предшества LASIK-процедурата. При PRK не се създава клапа. Епителните клетки на очната повърхност се отстраняват, без да се връщат. След това се прилага ексимерен лазер за оформяне на роговицата, както е при LASIK. Лечебната практика е доказала, че няма съществена разлика в корекциите на зрението при двата подхода. Обаче периодът на възстановяване при PRK е по-дълъг, защото епителът е премахнат и са необходими няколко дни, за да регенерира. Оперираните по процедурата PRK изпитват дискомфорт и замъгляване на зрението в първите няколко дни след операцията. Необходимо им е повече време, за да стигнат до желаното подобрение на зрението. Но фоторефрактивната кератектомия  позволява по-голям обхватът на лечение, като открива широк достъп до целия дълбок слой на роговицата. Това е особено подходящо за пациенти с висока степен на късогледство или с прекалено тънка роговица.

LASEK (лазерно подпомогната епителна кератомилеза) е комбинация на двете предишни техники – PRK и LASIK. При тази оперативна намеса епителът на роговицата не се отстранява, както при PRK, а вместо това се повдига и се връща отново след интервенцията в дълбокия слой. За целта се използват различни техники. LASEK, подобно на PRK се препоръчва на хора с тънки роговици. Процесът на зарастване може да доведе до известен дискомфорт. Обикновено възстановяването е с няколко седмици по-дълго, отколкото след LASIK-операцията.

TransPRK (трансепителна фоторефракционна кератектомия) е съвременен, безконтактен оперативен метод. При него окото не се докосва с никакъв инструмент и не се правят разрези. Отстраняването на епитела и корекцията на зрението се извършват едновременно и изцяло от лазер. Лечебният процес е кратък и води до бърза регенерация на епитела. TransPRK гарантира висока стабилност на роговицата. Препоръчва се на пациенти, които във всекидневието си са изложени на риск от травми. Това хирургично вмешателство е особено подходящо за спортисти и хора с тънки роговици.

Операцията на очите е успешна, когато се извърши от специалист в тази област. За постигане на желаното подобрение от първостепенно значение е не само квалификацията на медика, но и доверието, което му гласува пациентът във всички етапи на лечението – преглед, изследване на очите, хирургична намеса, следоперативен период. За повечето хора е огромно постижение да си върнат цялата светлина на света, да изоставят употребата на коригиращи очила или контактни лещи. Но все пак операцията е свързана с умерена до силна болка през първите няколко дни, както и със замъглено зрение в процеса на възстановяване. В следоперативния период не са изключени рискове като: лека до тежка сухота в очите; намалено нощно виждане от появата на отблясъци, които биха могли да повлияят на способността за шофиране; изтъняване на роговицата; инфекции.

Как се овладяват рисковете?

Преди всичко пациентът трябва с пределна точност да осведоми своя очен лекар за здравословното си състояние. Противопоказания за лазерна корекция са някои общи заболявания като: лупус, диабет, тежки сърдечно-съдови нарушения и други. Също и проблеми, засягащи зрението: глаукома, сухо око, херпес и пр. Практикуването на спорт с висок риск от удари по лицето е сериозно препятствие пред лечението с лазер.

От значение може да се окаже възрастта. Най-подходящи за лазерна терапия са хората между 20 и 40 години. Под 18-годишна възраст зрението все още се развива, а над 40-45 години започват да се проявяват промени в очите, пряко свързани с процеса на стареене. Въпреки това са допустими много изключения, защото съвременното лечение е персонализирано.

Сегашният подход е в духа на препоръките, направени още през миналия век от международно известния български офталмолог акад. Константин Пашев. Той изисквал от студентите си да знаят, че всяка лечебна процедура може бъде понесена много леко и твърде тежко, според особеностите на пациента, но винаги трябва да се манипулира с пределна прецизност в човешкото око.