Общ преглед на очите

Ново!

Всеки месец насрочени дати за лазерна корекция на зрението и имплантиране на вътреочни лещи за всички пациенти на Димекс Хелт!

Осигурен е безплатен транспорт и придружител – преводач до Чорлу в Турция от София, Пловдив, Хасково и обратно до България за всички пациенти!

Дати за операции през месец август: 03.08.2021 и 17.08.2021

Дати за операции през месец септември: 07.09.2021 и 21.09.2021

Дати за операции през месец октомври: 05.10.2021 и 19.10.2021

Дати за операции през месец ноември: 02.11.2021 и 16.11.2021

Дати за операции през месец декември: 07.12.2021 и 14.12.2021

 

От съществено значение за здравословния и щастлив живот е редовното, цялостно изследване на очите. Ранната диагностика е предпоставка за успешно лечение при всички очни заболявания.  Точната диагноза е възможна с цялостен преглед, направен с помощта на високи технологии. Експертите препоръчват на децата да правят очен преглед на възраст 1, 3 и 5 години, а възрастните веднъж годишно, за да идентифицират възможните рискове, дори ако нямат оплаквания, свързани с очите. Изчерпателният очен преглед може да помогне за диагностициране на много животозастрашаващи заболявания като диабет, мозъчни тумори и СПИН в допълнение към очните заболявания на ранен етап. Цялостният офталмологичен преглед трае около 30 минути.

Етапи при преглед на очите:

  • Тестване на зрителната острота – целта тук е да се разбере доколко конусовидните ви клетки различават дребните детайли. Тества се всяко око поотделно, като се покрива другото и се проверява зрението. Обичайният тест за това е познатата таблица, наречена таблица на Снелен, която изобразява редици от букви (или цифри) в низходяща градация. Зрението се оценява според най-малките букви (цифри), които можете да разчетете от фиксирано разстояние.
  • Тестове за пречупване – загубата на ясно зрение поради грешки в пречупването изисква носене на очила.
  • Изследване на клепачитепроверява се състоянието на клепачите, слъзните жлези, дренажната система на сълзите и зоните около очите.
  • Изследване на очното движение 

Изследване на движенията на всяко око по отделноИзследват се при закриване на едното око и проследяване на предмет от откритото око. Проверяват се движенията във всички основни посоки- нагоре, надолу, медиално, латерално и в косите положения.

Изследване на движенията на двете очи заедно – верзиите се изследват, като пациентът се прикани да фиксира отдалечен предмет, който се движи в шестте главни посоки и се следи дали осите на двете очи остават успоредни. При изследване на вергентните движения, предметът се приближава и отдалечава.

  • Измерване на вътреочното налягане – за тази цел ще ви помолят да погледнете през окуляр, докато специален инструмент насочва малка струя въздух към предната част на всяко око – не е болезнено, но ще ви накара да премигвате. Тези измервания са от съществено значение за ранната диагностика на глаукома.
  • Биомикроскопско изследване – биомикроскопът е апарат, при който едновременно окото се осветява и се виждат с голямо увеличение предните отдели на очните структури – клепачите, лигавицата, която покрива окото, роговицата, ирисът, зеницата, както и лещата. При този преглед може да бъдат открити много заболявания – на клепачите, на лигавицата на окото, на корнеята (роговицата), на лещата.
  • Изследване на очно дъно – това изследване се извършва чрез разширяване на зеницата с капка за очи и може да разкрие признаците на много състояния като отлепване на ретината, глаукома, хипертония, мозъчни тумори и други заболявания.