Отстраняване на катаракта

Какво представлява катарактата?

Катарактата ( или наричана още „перде“) представлява потъмняване на лещата на окото. Това потъмняване на лещата влошава зрението. Пациентите сякаш гледат през заскрежено стъкло или изпитват заслепяване от ярка светлина. Катарактата е основната причина за загуба на зрение при хората над 55 годишна възраст.

Симптоми при катаракта:

 • Замъглено виждане
 • Блясък или сияние около ярки светлини
 • Влошаване или загуба на възприемането на цветовете
 • Влошаване или загуба на перспективата за дълбочина
 • Затруднено виждане през нощта и при слаба светлина

Видове лещи, които се имплантират:

 • Монофикални лещи – имат една точка на фокусиране и предоставят ясно зрение за далечно виждане. Те биват:

Твърда леща – тя не се препоръчва, защото за поставянето се изисква по-голям разрез и той трябва да се зашие с конци. Това създава дискомфорт и предизвикват роговичен астигматизъм. Въстановителния период тук е по – дълъг.

Мека леща – тя е предпочитана, защото за поставянето не се изисква голям разрез. Въстановителния период е по – кратък. Видовете меки лещи са обикновена мека леща и мека леща с вграден жълт филтър и UV филтър. Лещата с филтрите подобряват зрението при неблагоприятни светлинни условия.

 • Мултифокални леща – тези лещи са многофокусни и осигоряват добро виждане в близък и в далечен план. Представител на тези лещи е Restor, която осигорява качествено и се постига отлично контрастно зрение по всяко време.
 • Торични лещи – те коригират астигматизъм

Подходящата леща за всеки пациент е строго индивидуално решение, което се взема след консултация с лекар и зависи от състоянието на зрението.

Как протича операцията за отстраняване на катаракта?

Операцията се нарича факоемулсификация и се извършва с местна упойка. Продължителността е около 30 минути. Хирургът прави разрез с дължина 2 mm. Раздробява се с ултразвук или със затоплен физиологичен разтвор собствената потъмнена леща и се изсмуква. Сгънатата изкуствена мека леща се имплантира в окото. Изкуствена леща се поставя в сакчето на отстранената за да заеме естественото и място. След имплантирането лещата се разгъва сама и се намества допълнително от хирурга. В повечето случаи пациентите не чувстват болка след операцията по отстраняване на катарактата. Операцията за отстраняване на катаракта променя изцяло качеството на живот.

Въстановяване след операция за отстраняване на катаракта

След операцията лекуващият лекар изписва необходимите медикаменти. В повечето случаи не се усеща болка от пациентите. Имплантираната леща е много по-прозрачна от естествената човешка леща. Ярката дневна светлина може да причини субективен дискомфорт, поради което е препоръчително носенето на слънчеви очила. След операцията ясното зрение обикновено продължава да се подобрява в течение на около три месеца, през които мозъкът се адаптира към качеството на новопридобитото с имплантираните лещи зрение. Не се препоръчва вдигането на тежки предмети и интензивно физическо натоварване в първите дни след операцията. Препоръчително е да се избягва търкането на окото около месец след операцията. Веднъж премахната катарактата не може да се появи отново.

Рискови фактори за поява на катаракта:

 • Тютюнопушене
 • Злоупотреба с алкохол
 • Замърсен въздух
 • Работа в запрашена среда
 • диабет

Предимства на операцията за отстраняване на катаракта:

 • процедурата е бърза и резултатна
 • разрезът заздравява по-бързо
 • възвръщането на зрението е незабавно след процедурата
 • по-бързо възвръщане към обичайни дейности и шофиране
 • по-малко инвазивна и по-щадяща окото в сравнение с хирургията с голям разрез
 • до известно ниво астигматизмът може да бъде редуциран

 

Всеки месец насрочени дати за операция по отстраняване на катаракта за всички пациенти на Димекс Хелт!

Осигурен е безплатен транспорт и придружител – преводач до болница „Дюнягьоз“, Чорлу в Турция от София, Пловдив, Хасково и обратно до България за всички пациенти!

Операциите на пациентите на Димекс Хелт извършва д-р Бюлент Аян, който е изключителен специалист с дългогодишен опит в лазерната корекция на зрението и имплантирането на вътреочни лещи и отстраняване на катаракта!

Д-р Аян говори свободно български език и английски език!

 

Цена на операцията по отстраняване на катаракта: 2800 евро

Цената включва: преглед, изследвания, операция по отстраняване на катаракта, транспорт по предварително заявен маршрут и дати, придружител – преводач по време на пътуването и манипулациите, контролен преглед след операцията.

Цената не включва: разходи от личен характер по време на пътуването, капки за очи и назначените медикаменти

 

Дати за операциите:

Дати за операции през месец август: 03.08.2021 и 17.08.2021

Дати за операции през месец септември: 07.09.2021 и 21.09.2021

Дати за операции през месец октомври: 05.10.2021 и 19.10.2021

Дати за операции през месец ноември: 02.11.2021 и 16.11.2021

Дати за операции през месец декември: 07.12.2021 и 14.12.2021

 

За да резервирате дата за операция по отстраняване на катаракта се свържете с нас на следните телефони: 0896 655 901 или 02/468 90 43