Отлепяне на ретината

Ексклузивно!

Осигурен е безплатен транспорт и придружител – преводач от София, Пловдив, Хасково до Чорлу в Турция и обратно до България за всички пациенти на Димекс Хелт!

 

Какво представлява отлепянето на ретината?

Отлепването на ретината е най-опасното заболяване на очите, което може в относително кратък период от време да доведе до пълна загуба на зрението. Отлепване на ретината се получава, когато тя се отдели от подлежащата съдова обвивка или нервният слой на ретината се отдели от пигментния й слой. В тези случаи се нарушава храненето на ретината и снабдяването й с кислород, а това води до нейното неправилно функциониране.

Симптоми при отлепена ретина:

 • черни точици (или така наречените „летящи мушички”) – този симптом е най-забележим, когато се гледа към небето или към някакъв светъл цвят. Ако тези черни точици се променят с времето е добре да се отиде на преглед, за да се установи дали има някаква сериозна причина за тези оплаквания.
 • светкавици – те могат да се появят при внезапно преместване на погледа. Светкавиците възникват поради отлепване на стъкловидното тяло, което впоследствие може да доведе до отлепване на самата ретина.
 • Сиво перде, движещо се в зрителното поле или пелена от точици, подобни на сажди – причината за тези оплаквания са, че на мястото на отлепването ретината става невъзприемчива за светлината.

Диагностика на отлепена ретина

За да се потвърди или опровергае диагнозата „отлепяне на ретината“, е необходимо да се подложи на цялостен офталмологичен преглед. Този преглед включва:

 • разширяване на зениците и цялостен преглед на очното здраве (офталмоскопия)
 • оптична кохерентна томография на задния сегмент на окото
 • изследване на зрителните полета (периметрия) – за да се оцени състоянието на ретината в нейната периферия
 • електрофизиологично изследване – определяне на жизнеспособността на нервните клетки на ретината и зрителния нерв
 • ултразвуково изследване на вътрешните структури на окото и други диагностични процедури

Лечение при отлепяне на ретината

Лечението на заболяването не може да се извърши с медикаменти. Ако се установи, че в ретината има дупка, първата интервенция, която се предприема е третиране с лазер. Лазерният лъч предотвратява отлепването на ретиналните слоеве, вследствие на тази дупка, като слепва ретиналните слоеве по ръбовете на ретиналния дефект и така стопира нахлуването на течност между тях. Ако този метод не помага, се преминава към хирургична интервенция. Тя зависи от стадия, на който е ретиналното отлепване, както и от причините за него.

 • еписклералната пломба – при тази интервенция еписклерално (над склерата) се пришива специален силиконов материал над ретиналната дупка, който предизвиква вгъване на склерата към ретината и по този начин се предотвратява ретиналното отлепване, а течността, натрупана между слоевете се източва. Еписклералната пломба може да се използва за корекция на ретинални разкъсвания, при които пневматичната ретинопексия не може да бъде приложена. Като недостатък можем да отбележим, че е по-болезнена около 1 – 2 дни след процедурата. Зрението се възстановява по-бавно, обикновено времето се измерва в седмици или месеци, вместо в дни или седмици.
 • витректомия – при тази интервенция се премахва стъкловидното тяло (гелообразната течност, изпълваща окото) и очната ябълка се изпълва с газ или силиконово олио, целта на които е да притискат ретиналните слоеве един към друг.

Въстановяване след интервенцията

Процесът на възстановяване на зрението след операция може да бъде продължителен – до няколко месеца. Нормализирането на зрението след операцията се осъществява предимно в рамките на 1-3 месеца. В отделна категория пациенти, процесът може да отнеме шест месеца. Резултатът от различните видове лечение зависи от много фактори, които включват:

 • каква част от ретината е засегната
 • в кой стадий е открито отлепянето
 • големината на дефекта
 • работата на зрителния нерв

Успешната рехабилитация изисква най-сериозен подход и изпълнение на всички предписания на лекуващия лекар. Профилактика на заболяванията на ретината включва: правилно хранене, физическа активност, редовни медицински прегледи, особено при хора, чиято работа е свързана с повишен визуално натоварване, продължителна работа на компютър. Необходимо е редовно да се следи кръвната захар и кръвното налягане, хората в риск да правят по-чести посещения при офталмолог. Като медицинска профилактика лекарят може да препоръча различни витаминни комплекси, както и курсове на специални препарати за очите.