Кератопластика

Ексклузивно!

Осигурен е безплатен транспорт и придружител – преводач от София, Пловдив, Хасково до Чорлу в Турция и обратно до България за всички пациенти на Димекс Хелт!

 

Оперативното лечение при кератопластика има за цел да замени увредената, потъмнялата или липсваща роговична тъкан с трансплантат от донор, като по този начин помогне за възстановяване на нормалната структура и физиологични свойства на засегнатото око.

Роговицата е аваскуларна тъкан, тя не е кръвоснабдена и поради това рядко предизвиква имунен отговор и отхвърляне, за разлика от трансплантациите на други органи. Необходим е период от няколко месеца до една година за пълно възстановяване и лечение, в зависимост от състоянието на пациента.

Често срещани заболявания на роговицата:

 • Кератитис възпаление на роговицата.
 • Синдром на сухите очи – развива се в зависимост от недостатъчно количество на сълзите
 • Ерозия на рогоицата – вид нараняване причинено от драскотини, абразия и разкъсване на роговицата
 • Потъмняване и оток на роговицата – чести причини са язва, злополука,генетични фактори

Възпалителните заболявания на роговицата са следвани от дистофиите и травматичните увреждания на роговицата в днешно време. Поради по-добрата диагностика, се наблюдава повишена честота на кератоконус, при който роговицата прогресивно се деформира и изтънява, като придобива неправилна конусоподобна форма. Заболяванията на роговицата нарушават прозрачността й и променят кривината й, в резултат на което зрението се уврежда и може да настъпи дори слепота.

Симптоми:

 • Замъглено зрение, (увеличаващо се особено вечер)
 • Понижаване на качеството на зрението
 • Непрекъснато увеличаващи се диоптри (много често като увеличаваща се миопия и астигматизъм)
 • Неясно зрение с очила
 • Явна разлика между измерените диоптри и очилата
 • Сърбеж в очите, желание за търкане на очите
 • Премрежване на очите и чувствителност към светлината

Трансплантация на роговицата:

Трансплантациите, при които се извършва трансплантация само на болния участък се нарича ламеларна (частична) трансплантация. Предните части на роговицата, които заемат около 95% от нея (строма и епител) изпълняват функцията на стена, обаче, задните части, които заемат 5% (плътен слой и ендотелен слой) правят роговицата прозрачна. В основна степен, отхвърлянията на трансплантациите се причиняват срещу тази 5%, осигуряваща прозрачността и живостта част.

Докато при някои болести заболява само предната част, то при други заболява само задната. Затова се трансплантира само болната част и така се осъществява много малка промяна. Съществуват 3 основни метода при Кератопластиката , трансплантация на роговичната тъкан.

 • Предна трансплантация (DALK)
 • Задна трансплантация (DSEK, DMEK)
 • Трансплантации с помощта на фемтосекунден лазер

Трансплантацията на предния слой на роговицата, който представлява 95% от нея, се нарича DALK ( точно обратното на DMEK трансплантацията ). По този начин не се налага трансплантацията на вътрешната част, която придава прозрачността. Така отхвърлянето на транспланта е много трудно, почти невъзможно. Освен това, понеже собствения вътрешен слой на пациента остава здрав, необходимостта той да бъде сменен в бъдеще ще бъде намалена или няма да се налага, като срещу травми (удряне) окото ще бъде най-малко 5 пъти повече издръжливо в сравнение с класическата трансплантация. Да се отдели 5% част от 95% част не е лесно и за разделянето им се използва въздух или специални вещества и техники. При този начин на трансплантация не се използват шевове като при класическата трансплантация. Поради това, степента на виждане е равна на тази при класическите трансплантации. Трансплантациите на 5% заден слой на роговицата се наричат DSEK и DMEK. Докато при DSEK все още има една част преден слой, при DMEK няма никакъв преден слой. Поради това, че е много нежен слой, трансплантацията се извършва като по време на операцията по възможност не се докосва с никакъв уред или се докосва много малко. Пак поради тази причина, частта, която ще се трансплантира се прихваща без да се използват шевове, чрез въздух или газ. След операцията дори потенциално е възможно постигане на 100% зрение. След операцията, възстановяването може да протече много бързо. Практиката показва, че степента на отхвърляне е по-ниска, както и повторна промяна на транспланта ще може да бъде по-лесна. Освен това, при някакъв удар (травма) издръжливостта ще бъде 5-7 пъти по-висока в сравнение с око с класическа трансплантация. Но като хирургическа процедура, операцията изисква опит.

Заедно с операцията за трансплантация на роговицата ако се налага могат да се излекуват заболяванията на цветната част (ирис) на окото, катаракта – заболявания на очната леща и заболяванията на ретината в един и същ сеанс чрез хирургическите техники с помоща на фемтосекунден лазер.

За да бъде по – успешна трансплантацията на роговицата в сравнение с трансплантациите на другите органи в тялото е фактът, че в роговицата няма кръвоносно съдове. Обаче, в някои случаи в роговицата може да има изменения и да има наличие на кръвоносни съдове и това да причини отхвърляне на транспланта. В този случай се налага лечение на обхващането от кръвоносни съдове.

Ако в някои структури в окото, особено в тъканта ирис, придаваща цвета на окото има повреди или слепвания, то се налага заедно с трансплантацията да се извърши операция за пупилопластика, която означава пластична хирургия на ирисовата тъкан. Ако има проблеми с лещите в окото, вътреочните лещи трябва да се сменят и ако е необходимо да се пришият към бялата част на окото – структурата, наречена склера или към тъканта ирис. Ако има проблеми в гела, изпълващ очната ябълка и наричан стъкловидно тяло, задължително това трябва да бъде преценено и заедно да се извърши операцията витректомия.

Ако преди това в окото е прекаран херпес, преди и след трансплантацията на роговица трябва да се приложат своевременни медикаментозни лечения. На очи при които отхвърлянето се развива поради оток на роговицата или предишна трансплантация на роговицата, поради ендотелна недостатъчност се извършва безшевна трансплантация на ендотелни клетки, която се нарича DSAEK или  DMEK през малък разрез.

Всички заболявания на роговицата могат да бъдат лекувани успешно чрез процедурата кератопластика в болница „Дюнягьоз“, Чорлу – Турция.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро