Лечение на безсъние

Сънят е незаменима нужда за организма като храна, вода и дишане и има много важни функции. Комфортният и качествен сън е един от най-важните фактори, за да бъдете здрави и приятни през деня. Като се има предвид, че възрастен човек спи средно 7-8 на ден, това означава, че една трета от човешкия живот спи. Следователно наличието на достатъчно количество качествен сън е задължително изискване както за защита на здравето, така и за изпълнение на функциите ни през деня.

Какво представлява безсънието (инсомния)?

Безсънието (инсомния) е трайно, болестно разстройство на съня и съответно на способността на човешкия организъм да отпочива. Инсомнията води до прекомерна дневна сънливост, която се изразява с умора, загуба на физическа активност, трудна концентрация и раздразнителност.

Симптомите на безсънието включват:

 • Трудност при заспиване, включително намирането на удобна позиция за сън
 • Събуждане през нощта и невъзможност за връщане към съня
 • Трудност при фокусиране върху ежедневните задачи и при запомняне на неща
 • Прекомерна сънливост през деня, раздразнимост, депресия или безпокойство
 • Умора и ниска енергия през деня

Причини за възникване на безсъние

 • Афективни разстройства, депресия
 • Злоупотреба с алкохол и други вещества
 • Панически разстройства
 • Преяждане преди сън
 • Неспазване на подходящите часове за сън
 • Прекомерна консумация на напитки като чай и кафе преди сън

Диагностика на инсомния

Диагнозата се поставя на базата на оплакванията от безсъние, които са налице поне 3 пъти в седмицата въпреки наличието на адекватни условия за сън и водят до нарушено функциониране през деня. За проследяването на тези оплаквания в динамика е необходимо пациентът да попълни т.нар. дневник на съня. Той се попълва за период от 2 седмици.

Стандартното изследване за инсомния се прави с т.нар. актиграф – устройство, което пациентът носи на недоминантната си ръка в продължение на няколко седмици (до 4 седмици и повече). Изследването, нарично актиграфия, извършва се в амбулаторни условия и показва в кои периоди от деня и седмицата пациентът е активен и в кои не, т.е. в кои спи и в кои не.

Лечение на безсъние

Медикаментозно лечение – острата инсомния може да се повлияе от краткотрайното прилагане на седативни медикаменти.

Физикално лечение – използва се устройства (под формата на очила) със специален филтър за синята светлина. Това стимулира вътрешното ни производство на хормона на съня (мелатонин).

Краниална електростимулация (CES) – нискочестотна електрическа стимулация, която повишава дневната бодрост, което рефлекторно води до повишена сънливост вечер.

Хигиена на съня – изразява се в лягане и ставане по едно и също време, избягване на дрямки през деня, спиране приема на стимулиращи напитки вечер, забрана на гледане на телевизия или стоене пред компютър до късно вечер.

Релаксиращи техники – тук се включват следните препоръки за добър сън: използването на спалнята само за сън, спалнята да бъде тихо, тъмно и леко хладно помещение, леглото и възглавницата да са удобни. Понякога помага само смяната на леглото, стаята или разместването на интериора в спалнята.

Лечение на съществуващо друго заболяване – при вторичната инсомния

Когнитивно-поведенчекса терапия – психотерапевтичен подход, при който основна роля има събеседването и чиято цел е да реши проблеми, свързани с негативни емоции, поведение и познавателни функции чрез системна, целенасочена, процедура.

 

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро