Лечение на мигрена

Какво представлява мигрената?

Мигрената е най-разпространеният вид главоболие. Тя е най-честата причина за инвалидизиращо, силно главоболие. Доскоро мигрената се смяташе за нелечима, но през последните години се постигна пробив в изясняването на причините, които я пораждат, и тяхното лечение. Смята се, че мигрената се дължи на комбинация от фактори, включващи притиснати/ увредени периферни нерви около главата или във врата, чувствителност на централната нервна система, метаболитна нестабилност и др. дин на всеки десети човек страда от мигрена. Близо 10 % от населението страда от това заболяване, с ясно изразено преобладаване на женския пол, един на всеки 20-ти мъж също страда от мигрена. При много хора заболяването се проявява за първи път през детството или в тийнейджърска възраст, а при други в зряла възраст.

Стадии при мигренозните пристъпи:

Мигренозните пристъпи могат да бъдат разделени в три фази или (стадии), като много от хората с мигрена не преминават през всички от тях:

 • предупредителна фаза (стадий)
 • фаза на пристъп
 • следпристъпна фаза – тази фаза от мигрената продължава няколко часа, но може да продължи и повече от няколко дни. Тя включва т.нар. предупредителни признаци: чувство на умора, прозяване, промени в настроението, повишен апетит към някои храни, нарастваща чувствителност към миризми, светлина, шум

При около 20 % от случаите мигрената се предшества от известната в професионалният език „аура“ (предвестник на мигренозния пристъп). Обикновено симптомите на аура продължават от 20 мин. до 1 час преди главоболие. Става въпрос за различни зрителни смущения, при които болния вижда звезди, светлини или начупени зигзагообразни линии. Тук се включват също проблеми със слуха, говора, объркване, чувство на „мравучкане“ в различните части на тялото и лицето. Възможно е да възникне и неприятен сърбеж по ръцете и краката. Страдащите от мигрена с аура имат по-добри шансове навреме да отстранят мигрената или най-малко да намалят въздействието й, тъй като предусещат пристъпа и могат рано да вземат необходимите медикаменти. Аурата може да изчезне преди да започне главоболието, но може да продължи и по време на самото главоболие. Главоболието е най-лошата част от мигренозния пристъп. То обикновено е мъчително, пулсиращо, разположено едностранно – предимно в областта на челото и слепоочието. Болката обаче по време на пристъп може да бъде и двустранна. Главоболието обикновено се засилва по време на физическа активност – като ходене и изкачване на стълби. Но мигрената не е просто главоболие! Почти винаги главоболието по време на пристъп се съпровожда от гадене и повръщане, могат да се появят смущения в зрението, вегетативни прояви, топли и студени вълни, избиване на пот или диария. Рязко се влошава трудоспособността. Много от страдащите от мигренозно главоболие стават изключително чувствителни към светлина, шум, звук и мирис. Ето защо по време на пристъп те търсят затъмнени помещения и спокойна обстановка. Ако не се приложи лечение един пристъп може да трае от няколко часа до три дни, най-често един ден, като през това време напълно да лиши от работоспособност страдащия. След като пристъпът отзвучи, човек се чувства напълно здрав. След като главоболието намалее или напълно отзвучи при хората с мигрена често има други симптоми, които продължават за дълго време, преди напълно да се върнат към нормалното си състояние. Това са най-вече сънливост и адинамия (чувство на умора, апатия). Честотата на мигренозните пристъпи варира в голям диапазон. Някои получават само по два, до три пристъпа годишно, други страдат няколко пъти месечно. Пристъпите варират по своята тежест и често са непредвидими.

Трите стадия (фази) обикновено не се наблюдават по време на един пристъп. Тежестта варира от умерена болка със слаби смущения във физическата активност до остро главоболие и продължителен период на намалена работоспособност. Няма два пристъпа, които да протичат едновременно при един човек с мигрена.

Фактори, които отключват мигрена:

Мигренният пристъп често се отключва от външни фактори, например определни храни и напитки, климатични промени, стрес и др. Счита се, че те влияят на стабилноста на централната нервна система, или водят до натиск/дразнене на чувствителни периферни нерви. Например приемът на алкохол води до резки промени в нивото на невротрансмитера серотонин в мозъка, което се отразява на способноста му да потиска болковите сигнали, идващи от периферната нервна система. Стресът също се отразява отрицателно на невротрансмитерните нива. Кофеинът пък води до свиване на кръвоносните съдове, но когато ефектът му отмине, обикновено на следващия ден, свитите кръвносни съдове се разширяват повече от нормалното и дразнят съседните до тях нерви. Това може да провокира мигренен пристъп. Освен това кофеинът се отразява на качеството на съня, което пречи на възстановяването на мозъка и тъкъните на тялото. Така на следващия ден те са по-неустоичиви на дразнители. Обикновено главоболието се отключва от натрупването на няколко фактора – например следкофеинов ефект, плюс стрес.

Най-честите причини за мигренен пристъп са:

 • алкохол
 • климатични промени
 • излежаване до късно
 • нарушен сън
 • промени в графика
 • обезводняване
 • глад
 • определени храни (кофеин, шоколад, ядки, колбаси, мазнини и др.)
 • силни миризми
 • скърцане със зъби през нощта
 • менструация

Лечение на мигрена

Съществуват три различни нива на лечение на мигрена :

 • Превантивно лечение

Провежда се лечение, предотвратяващо настъпване на мигренозни пристъпи при пациенти, които продължават да получават пристъпи на главоболие, въпреки че се стараят да избягват известните им отключващи фактори и значително са променили начина си на живот. Честота на мигренозните пристъпи не е единственият фактор, който има значение при определяне необходимостта от превантивно лечение. От значение е също дали главоболието оказва влияние върху качеството на живот на пациента. Когато пристъпите на главоболие имат негативен ефект върху качеството на живот на пациента, прилагането на превантивна терапия е показано. Обикновено, тя включва лекарствени препарати, които са разработени за лечение на други състояния. Тяхното приложение, обаче е показало, че те могат да предотвратяват настъпването на мигрена. Превантивната терапия при мигрена се прилага за период от 3 до 18 месеца. Това лечение обикновено води до значително понижаване в броя на пристъпите. Този положителен ефект по принцип продължава и след прекратяване приема на лекарствата.

 • Лечение на остър пристъп на мигрена

Лечение на остър пристъп на мигрена се осъществява с помощта на силни болкоуспокояващи. В някои случаи е препоръчително приемане на антиеметици няколко минути преди аналгетиците, за да се намали чувството за гадене, предизвиквано от някои от тях. Често изписвани антиеметици в тези ситуации са домперидон и метоклопрамид. Силни аналгетици, които се използват за лечение на мигрена са напроксен, диклофенак и други. Много пациенти, страдащи от тежка мигрена се лекуват с клас медикаменти, които се наричат триптани – алмотриптан, елетриптан, фроватриптан, наратриптан, ризатриптан, суматриптан и други. Всички те имат един и същ механизъм на действие, но характеристиките на отделните препарати отговарят на нуждите на различни паьиенти. Триптаните могат да се приемат под формата на хапчета, назален спрей или под формата на инжекция. Повечето пациенти, приемащи триптани перорално, получават облекчение от симптомите около 30 минути след приема на лекарството. При незадоволитлен ефект от прием на триптани, в някои случаи могат да се използват препарати, съдържащи ерготамин или някои седативи.

 • Лечение с ботокс срещу мигрена

Друг подход при лечение на мигрена е ботоксът, който се използва за премахване на бръчките по лицето. Главоболието на пациентите с мигрена, които са имали ботокс е намаляло и това проправи пътя за използването на ботокс при лечението на мигрена. Проучванията показват, че приложението на ботокс е ефективно при лечението на хронична мигрена, която се определя като главоболие в характера на мигрена, в продължение на 15 или повече дни в месеца в продължение на повече от 3 месеца. Смята се, че този ефект се дължи на факта, че ботоксът предотвратява възпалителната болка, като инхибира освобождаването на някои невротрансмитери в местата за прекратяване на нервите.

 

 

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро