Множествена склероза

Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза (МС) е хронично възпалително заболяване, което засяга централната нервна система. Това всъщност е нарушение в правилното функциониране на имунната система, което вместо да предпазва тялото от различни инфекции, атакува протеин, наречен миелин. Миелинът играе много важна роля при предаването на съобщенията между различни нервни клетки и е от съществено значение за правилното функциониране на централната нервна система. Болестта обикновено засяга хора на възраст от 20 до 40 години и е два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.

Симптоми и признаци при множествена склероза:

 • мускулна слабост и повишена уморяемост
 • изтръпване, мравучкане, скованост
 • тремор
 • гадене
 • зрителни нарушения
 • нарушения в равновесието и баланса
 • промени в походката
 • когнитивни нарушения
 • промени в настроението, депресия, тревожност
 • тазово-резервоарни смущения: запек, затруднено уриниране
 • сетивни увреждания
 • неврологични прояви: епилептични пристъпи, хемиплегия и др.

Диагностициране на множествена склероза

Диагнозата МС е клинична и се основава на идентифициране на типични клинични симптоми, неврологично изследване и различни спомагателни тестове:

Кръвни тестове – за да се изключат състояния, които могат да причинят симптоми, подобни на симптомите на МС, като инфекции или различни възпалителни заболявания

ЯМР на мозъка и гръбначния стълб – това са най-важните тестове за диагностика. Типичната картина, получена при пациент със склероза, е на лезии, които имат характерен външен вид и локализация на заболяването

Лумбална пункция – това е тест, при който се вкарва игла между два прешлена в лумбалния отдел на гръбначния стълб и се изтегля малко течност от гръбначния канал. Изследването на течността позволява напредък в диагностиката на болестта. Този тест се прави, когато изображенията, получени чрез ЯМР на мозъка и ЯМР на гръбначния стълб, са недостатъчни за диагностициране.

Етапи на протичане на множествената склероза

Пристъпно-ремитентна множествена склероза – тази форма на МС се характеризира с непредсказуеми пристъпи на изостряне на заболяването, по време на които се появяват нови симптоми и се усилват вече съществуващите. Изострянето може да бъде с различна продължителност (дни или месеци), след което възниква ремисия, съпроводена от частично или пълно възстановяване. Ремисията може да продължи няколко месеца и дори години.

Доброкачествена множествена склероза – след един или два пристъпа на изостряне настъпва постоянна ремисия. Доброкачествената МС може да се диагностира само при пациенти с пристъпно-ремитентна МС, при които след 10-15 години от възникването на заболяването практически не се наблюдават признаци на инвалидизация.

Първично прогресираща множествена склероза – характеризира се с малко количество или пълно отсъствие на пристъпи. Инвалидизацията започва с възникването на заболяването и прогресира постоянно.

Вторично прогресираща множествена склероза – при някои пациенти с пристъпно-ремитентна форма на МС в последствие се наблюдава постоянно прогресиране на заболяването.

Лечение на множествена склероза

Лечението на множествена склероза е комбинирано и включва лечение на остър пристъп, хронично лечение на възпаление, предназначено да предотврати прогресирането на болестта, симптоматично и рехабилитационно лечение.

 • Интравенозно даване на стероиди – използва се за лечението на остра атака на множествената склероза
 • Симптоматично лечение въз основа на медикаменти – те са предназначени за облекчаване на симптоми като скованост на мускулите, умора, болка, затруднено управление на сфинктера и промени в настроението
 • Физиотерапията, ерготерапията и физическата активност – те поддържат обхват на движение, гъвкавост и способност да се поддържа рутина на живота
 • Имуномодулиращата терапия – предназначена е да намали честотата на пристъпите и да забави прогресията на заболяването. Терапията е съобразена с всеки пациент въз основа на хода на болестта, степента на нейното прогресиране.

 

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро