Артроскопия на рамо

Артроскопската процедура на рамото е една щадяща операция, при която хирургът чрез малки разрези въвежда в ставата оптична техника, свързана с екран, чрез която с фини хирургически инструменти се извършва определена манипулация върху ставните структури. Тази операция се различава от стандартната „открита” операция на раменната става по това, че пациентът има по-слаба постоперативна болка и по-бързо се възстановява след процедурата.

Кога се прави артроскопия на раменна става?

 • при болка в рамото, която не се повлиява от нехирургическо, консервативно лечение – обезболяващи противовъзпалителни лекарства, локални апликации на кортикостероидни препарати или физиотерапевтични процедури
 • възпаление – то представлява нормална реакция на организма към увреждане или заболяване и причинява подуване, болка и ограничение на движението
 • травма
 • физическо пренатоварване и свързано с възрастта износване или разкъсване
 • болкови симптоми при засягане на мускулите, сухожилията, хрущяла и други тъкани около раменната става

Видове артроскопски процедури на рамото:

 • възстановяване на ротаторния маншон (група мускули и сухожилия на рамото) 
 • отстраняване на костни шипове
 • отстраняване или възстановяване на лабрума
 • възстановяване на ставни връзки
 • премахване на възпалително променени тъкани или свободни хрущялни тела
 • стабилизиране при повтарящи се луксации (изваждане) на рамото

По-сложни операции, като поставяне на изкуствена става и остеосинтеза на раменно счупване все още изискват по-разширена „открита” операция.

Преди операцията

Хирургът може да поиска да се консултира с личния лекар, за да се уточнят някои здравословни проблеми, засягащи бъдещата операция. Ако има някои специфични здравословни проблеми, може да бъде необходимо по-обстойно изследване преди операцията. Важно е да се информира за лекарства, които се приемат, тъй като някои от тях трябва да бъдат спрени преди операцията. Стандартните изследвания, които са необходими преди прием в лечебното заведение са:

 • Кръвни изследвания
 • ЕКГ
 • рентгенография на бял дроб и сърце
 • евентуално ядрено магнитен резонанс

Как протича операцията?

Продължителността на операцията е около един час, но това зависи и от спецификата на всеки един случай. При раменната артроскопия анестезията може да бъде регионална (обезчувствяване на засегнатия крайник) или обща. Би могло да се комбинира регионална упойка със седация или лека обща анестезия, за да може пациентът по-спокойно да понесе неудобната позиция, в която, при някои случаи се налага да бъде поставен по време на процедурата. Позициите на тялото на пациента по време на артроскопска операция на рамото са:

 • позиция „шезлонг” – полу – седнало положение
 • странична позиция – в това положение пациентът лежи на една страна на операционната маса

След поставянето в избраната позиция се инжектира течност в ставата, за да се раздуе ставната кухина. По този начин е по-лесно да се видят всички вътреставни структури през артроскопа. След това се прави малка пункция за артроскопа. През артроскопа минава течност, чиято функция е да запази образа ясен и да контролира кървенето. Изображенията от артроскопа се прожектират на монитор, показващ вътрешността на рамото и уврежданията. След като проблемът е идентифициран, се вкарват малки инструменти през отделни разрези. В много случаи се използват специални импланти за закотвяне на сухожилията, ставната капсула и лабрума към костта. Разрезите се затварят с шевове и се превързват.

Възстановяване след операцията

Престоят в клиниката след операцията е 1-2 дни, като при нужда се изписват болкоуспокояващи медикаменти. На първия ден се сменя превръзката и се отстранява дренажната тръбичка. Въпреки че след артроскопска операция възстановяването е бързо, може да отнеме няколко седмици за пълно възстановяване. След изписването е възможно да има лека болка и дискомфорт в рамките на първата седмица. Дават се специални указания за превръзката, за движенията които трябва да избягват и какъв вид имобилизация (средство за обездвижване на ставата) и за какъв срок трябва да се  носи.

Резултати

Рехабилитацията е важна предпоставка за добрия резултат от артроскопската операция. Програма за упражнения се назначава от хирурга и специалиста по кинезитерпия в клиниката. Ако извършената процедура е по-сложна ще бъде нужно да се посети рехабилитационен център.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро