Лечение на дископатия

Дискова херния

Гръбначният стълб е най-натоварената и обременена част от човешкото тяло, отговорна за изправения стоеж и движението ни. Неговите дискове, разположени между прешлените, осигуряват гъвкавост и омекотяват натоварванията, но също така създават условия за появата на здравословни проблеми. Дисковата херния е сред най-честите.

Заболяването възниква поради нарушения в междупрешленните дискове. Всеки от тях се състои от пулпозно ядро, фиброзен пръстен и хрущялни пластинки. Пръстенът обгражда въпросното ядро, което представлява еластична, желатиноподобна маса, изпълняваща ролята на буфер при движенията и натиска върху прешлените. С напредване на възрастта и особено при системно свръхтежко физическо натоварване дисковете се износват, дехидратират се и губят еластичността си. Най-уязвими са хората, чиито фиброзни пръстени са по-слаби по рождение. Ако при изброените условия се добави повтарящо се или еднократно тежко физическо напрежение, пулпозното ядро лесно се размества. То може да притисне или разкъса обграждащия го пръстен, а в тежките случаи – да пропълзи към гръбначно-мозъчния канал и да компресира различни нервни структури. Всичко това води до болка и загуба на подвижност. Най-често дисковата херния засяга кръстната част на гръбначния стълб (т.нар. лумбална област).

Какво провокира болестта?

 Освен генетичното предразположение и възрастта, значим фактор за появата на дискова херния е дългият престой в една позиция, независимо дали потърпевшият седи или е изправен. Не по-малко опасни са нараняванията и фрактурите на гръбначния стълб, както и претоварването му, свързано с вдигане и носене на тежести. За болестта допринасят и други, нелекувани телесни увреждания. Например – сколиоза (странично изкривяване на гръбнака) и остеохондроза (група заболявания, засягащи ставните хрущяли и костното формиране). Рискове носи и затлъстяването, тъй като излишните килограми оказват прекомерен натиск върху междупрешленните дискове, особено в областта на кръста.

Симптомите

 Проучвания показват, че 65% от хората с дискови проблеми първоначално нямат оплаквания. С течение на времето се появява напрежение при ходене. По-късно болки в гърба принуждават потърпевшия да остане на легло за определен период от време. Ограничаването на подвижността е всъщност защитна реакция на организма, целяща да предотврати по-нататъшни увреждания. Поради факта, че се засягат не само междупрешленни дискове, но и нервни окончания, болката не е концентрирана единствено в увредената част на гръбначния стълб. Неприятното усещане се разпространява към ръцете, краката, раменете или гърдите. Нерядко се съчетава с намалена чувствителност, изтръпване и слабост в мускулите. Също – с бърза умора, главоболие, безсъние, промени в кръвното налягане, замаяност, загуба на баланс и други симптоми. Понякога те могат да насочват към мястото на проблема. Например:

  • болка в раменете, изтръпване и слабост на ръцете сигнализират за нарушения в областта на шията;
  • с увреждане в кръстната област се свързват болки, излъчващи се към седалището, крака и стъпалото;
  • за нарушения на междупрешленните дискове в долната част на гърба говорят смущения в работата на червата, затруднения в уринирането, дефекацията и половите функции.

Често дисковата херния протича с периоди на затишие и влошаване. Но при всяко следващо възобновяване заболяването става по-тежко.

Диагностиката

 Тя изисква общ преглед на пациента, както и оценка на неговата кожна чувствителност, мускулна сила, рефлекси, походка. При съмнение за дископатия се прави рентгенова снимка. Ако се открие деформация на междупрешленен диск, се налага изследване на гръбначния стълб чрез ядрено-магнитнитен резонанс (ЯМР). Този диагностичен подход в момента се приема за най-добрият, тъй като позволява да се прецени състоянието на меките тъкани, нервните корени и целия гръбначен стълб. Ако пациентът не може да понесе ЯМР, препоръчва му се компютърна томография (КТ), при която специален скенер показва моментното състояние на органи и структури в тялото. Чрез КТ се комбинират в една процедура рентгеново и томографско (в последователни слоеве) изследване. Понякога се изисква електромиография (ЕМГ), която позволява да се анализира състоянието на мускулите и нервите, които ги контролират.

Лечението

В ранните етапи на болестта, когато все още няма увредени фиброзни пръстени, помагат нехирургичните лечебни подходи. Оперативната немеса се препоръчва при неовладяна, прогресираща дискова херния.

Нехирургичните методи включват прилагане на различни медикаменти. Например: обезболяващи (главно под формата на блокади – лекарствата се инжектират директно във фокуса на болката); мускулни релаксанти (облекчават спазмите); хондропротектори (укрепват хрущялната тъкан); средства за овладяване на възпалението, стимулиране на кръвообращението, витамини от група В и др.

Носенето на специални корсети не премахва самата херния, но облекчава болката и допринася за възстановяване положението на прешлените.

В някои случаи помага втриване в болезненото място на обезболяващи кремове и противовъзпалителни етерични масла.

Препоръчва се също редуване на два вида терапевтични упражнения – за повишаване на мускулния тонус и добра подвижност на гръбнака, както и за релаксация. Упражненията могат да се извършват само в момент, когато болката е минимална. Много важно е физическите натоварвания да се дозират правилно, без риск от разкъсване на вече увреден междупрешленен диск.

Може да се използва и топлина или да се постави лед в областта на болката. Редуването на затопляне и изстудяване е най-ефективно в първите 48 часа от появата на болка.

Хиропрактиката е също начин за лечение. С това понятие се означават различни неинвазивни процедури, включително мануална терапия и мускулно разтягане чрез които се възстановява правилното положение на прешлените (т.е. извършва се репозиция). Хиропрактиката премахва болката и подобрява състоянието на целия гръбначен стълб, но не е подходяща за всички пациенти. При някои видове хернии неправилно проведени манипулации може да доведат до разкъсване на фиброзен пръстен. Задължително е те да се прилагат само от изключително опитен специалист след прецизно поставена диагноза.

Същото се отнася и за лечението чрез акупресура и акупунктура, с чиято помощ организмът активира регенеративните си възможности и възстановява своя енергиен баланс.

Хирургичната намеса е начин да се спре болката, причинена от притискането на нервните окончания. За целта може да се отстрани цял диск или част от него. Процесът се нарича дискектомия. Днес тя се извършва с помощта на специални микрохирургични инструменти и микроскоп с голямо увеличение.

При ендоскопската дискектомия в увреденото място се въвежда уред – ендоскоп, снабден с микрокамера. На монитор хирургът вижда диска и премахва хернията. Направеният оперативен разрез е минимален.

Спинална дифузия се нарича друг лечебен подход, чрез който се сливат прешлени след премахване на проблемния междупрешленен диск, като по този начин се облекчава болката.

Въвеждането на озон-кислородна смес директно в междупрешленния диск е друго съвременно лечение. То води до обезболяване и възстановява увреденото място.

При лазерната дискектомия в междупрешленния диск навлиза известно количество енергия, така че той се изпарява. Това лечение не бива да се прилага, ако фиброзният пръстен е разкъсан.

Възможност за излекуване предлага и т.нар. дискова подмяна – увреденият междупрешленен диск се отстранява и на негово място се поставя синтетична протеза. По този начин се възстановява нормалната височина и движението на прешлените.

Контролни прегледи и възстановяване

Болничният престой се определя от вида на операцията и състоянието на пациента. Обикновено той се изписва на 3-я или 5-я ден от хирургичната намеса. Правилно е болният да получи индивидуална рехабилитационна програма. Първият контролен преглед се провежда след като изтекат 4, максимум 6 седмици от оперативната интервенция. Тогава, ако е необходимо, се прави и контролен образен преглед (например, рентгенова снимка). По-нататъшната среща с лекаря зависи от вида на приложеното лечение, възрастта на оперирания човек и наличието на заболявания, съпътстващи дисковата херния. Важно условие за оздравяване е редовното изпълнение на препоръчаните упражнения, които са част от цялостната рехабилитация. Задължително е да се избягват всякакви рискови действия и екстремни физически натоварвания. Храненето трябва да е пълноценно, с достатъчно протеини, витамини и калций. Възстановяването е най-бързо, когато стриктно се спазват лекарските съвети.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро