Методът на Илизаров

Това е система, която може да даде контролирано движение на костни части с помощта на панти и пръти (пръти), където костите са фиксирани с тънки жици и кръгове. Хирургични интервенции могат да се прилагат при деца или възрастни пациенти с неравенство на ръцете и краката, което се развива след вродени заболявания, костна загуба и травми (като ранно затваряне на растежния хрущял). В този процес се създава фрактура с ниска енергия в костта и тя се удължава постепенно (1 мм /на ден). Удължаване до 80% от първоначалната дължина на костта може да се постигне в зоната която е за  удължаване. Паралелно с технологията за имплантиране в подходящи случаи, се извършва и използването на нови техники и технологии, алтернативни на техниката Илизаров.

„Разсейващата остеогенеза“, определена от Илизаров, една от революциите на ортопедичната наука през 20-ти век, тоест новата техника за формиране на костите чрез разтягане на спомагателната тъкан за възстановяване между счупените костни краища и удължаването, възниква с тази концепция , преструктурирането на костните празнини, са основните методи за решение, използвани в ортопедичната хирургия днес. С устройството, наречено Илизаров външен фиксатор е оперативно скъсяване и удължаване от другата част на същата кост от несъединяващата област. Извършва се заедно с нови приложения при образуване на костта чрез разтягане на помощната тъкан, приложена към операцията.

С метода на Илизаров операцията се постига, без да се ограничават ежедневните дейности на пациента, запазвайки ставните функции и дължината се възстановява чрез коригиране на кривината.

При лечението на трудно съединими кости, краткото време за лечение е много важно от гледна точка на комфорта на пациента. С използването на комбинирани техники се включват и предимствата на външен фиксатор, продължителността на устройството прикрепено към костта. Днес в ортопедичната хирургия се използват комбинирани методи за удължаване на костите, свързани с тазобедрената и пищялната кост. Удължаването може да се извърши върху интрамедуларния нокът в случаи на задух след травма. Комбинираното използване на интрамедуларен нокът и външен фиксатор също повишава комфорта на пациента, като съкращава времето за заздравяване. Тази комбинация се използва успешно при лечението на скъсявания, костни кухини и костни фрактури.

Метода на Илизаров се използва при лечението на  заболявания като:

 • Затворени и отворени фрактури
 • Несъединени фрактури
 • При лечение за удължаване на костите (удължаване, последствия от полиомиелит, пост-травма, пост-инфекция, задух поради преждевременно затваряне на неравенството в хрущяла на растежа и дължината на крака)
 • При корекция на кривината на ръцете и краката
 • Загуба на кост (обикновено се случва след тумор, травма или инфекция)
 • При лечение на нелекувана дислокация на тазобедрената става
 • При заболявания на краката
 • Костни инфекции
 • При ограничения в движенията на ставите
 • При метаболитни заболявания
 • Може да се използва при костни структурни нарушения
×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро