Смяна на тазобедрена става

Артрозата на тазобедрена става (коксартроза) е много често срещано заболяване. То причинява болка и скованост в тазобедрената става. Заради тази болка човек изпитва трудност при извършването на нормални ежедневни действия, например навеждане, ставане от стол или разходка. Коксартрозата е прогресиращо заболяване и когато болката стане непоносима се препоръчва операция за смяна на тазобедрената става.

Симптоми при коксартроза:

  • болки в областта на тазобедрената става
  • болки в слабилната област или бедрото
  • болка, която започва изведнъж след интензивна физическа активност
  • стържещи усещания в ставата при движение
  • болка при натиск в тазобедрената става
  • щракване на ставата, което е придружено с болка
  • увеличаване на болката в ставата при влажно време

Как протича стандартна операция за смяна на тазобедрена става?

Операцията за смяна на тазобедрена става може да се извърши с обща (пълна), спинална или епидурална анестезия (упойка). След поставянето под упойката на пациента се прави разрез с дължина между 15 и 25 см. по страничната повърхност в горната част наа бедрото. След достигане до тазобедрената става се изважда главата на бедрената кост от ямката, която се отстранява със специален костен трион. Посредством специални инструменти се отстранява остатъчния ставен хрущял в ямката за да може там да се постави ендопротезата. След поставянето на главата ставата се намества. Проверява се нейната стабилност и се зашиват тъканите.  В областта на ендопротезата се поставя дренаж, чиято роля е да намали следоперативния хематом в областта. Продължителността на операцията за смяна на тазобедрена става е от 1.5 до 3 часа.

Въстановяване след операцията

Престоят в лечебното заведение е с продължителност между 5 и 10 дни. По време на този престой се приемат различни медикаменти, които се изписват според индивидуалните нужди. Най – често на втория ден след свалянето на дренажите се започва физиотерапия. Пациентите се научават да използват патерици, които ще им бъдат необходими в следващите 30-40 дни в зависимост от преценката за състоянието им. Физиотерапията продължава и след напускане на болничното заведение до пълното въстановяване.

Контролен преглед се насрочва по преценка на лекаря. При прегледа се прави ренгенова снимка и се преценява текущото състояние. Нормалното ходене се въстановява отново по преценка на лекарите. Повечето пациенти могат да започнат да шофират между 6-тата и 8-мата седмица след операцията, а връщането им на работа става между 8-мата и 12-тата седмица. Препоръчва се след операция за смяна на тазобедрена става да се извършват прегледи на всеки 2-3 години.

Резултати

Резултати след смяна на ставата са облекчение от хроничната болка, увеличен обем движения и по-високо качество на живот. Подобрението на тези показатели зависи от някои фактори като възраст на пациента, тегло, предишно ниво на физическа активност, заболяването или травмата предизвикали увреждането на ставата, типа използвана ендопротеза и отношението на пациента към възстановяването.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро