Лечение на варикоцеле

Какво представлява варикоцелето?

Варикоцелето представлява разширение на  вените, които са разположени около тестиса и на  скротума. Кръвта, достигаща както до сърцето, така и до тестисите, преминава през клапи, подпомагащи движението ѝ в една посока. Когато обаче тези клапи не функционират правилно, вместо да се придвижва, кръвта се задържа за по-дълго време в скротума. В тези случаи, се образува разширение на венозните съдове. Разширените вени са пълни със значително по-голямо количество кръв, в сравнение с обичайното си състояние. Когато те се намират в скротума, мъжът се диагностицира с варикоцеле. Навременното диагностициране и лечение на варикоцелето е от изключителна важност за запазване на оплодителната способност на мъжа.

Форми на варикоцеле

Варикоцелето (разширени вени на тестисите) бива едностранно и двустранно.

  • Едностранно варикоцеле – тук са налице разширени вени само в единия тестис
  • Двустранно варикоцеле – тук са налице разширени вени в двата тестиса

Причини за появата на варикоцеле

Конкретен списък с причини, водещи до разширение на венозните съдове на тестисите, не е изведен от медицинските специалисти. Налице са няколко хипотези за фактори, предхождащи състоянието:

  • Повишен приток на кръв към тестисите – през периода на полово съзряване на младежите
  • Увредена клапа на тестикуларната вена – пропускайки кръвта обратно на обичайния ѝ еднопосочен поток, голямо количество от нея се задържа в тестикуларната вена
  • Наличие на бъбречен тумор от дясната страна – възможна причина за появата на двустранно варикоцеле

Последици от нелекуване на варикоцелето

Нарушението в оттичането на венозната кръв от тестисите води няколко последствия:

  • Нарушение в охлаждането на тестисите. В норма разликата между вътрекоремната и скроталната температура е около 3 градуса.
  • Забавено оттичане на отпадните продукти от обмяната на веществата в тестиса
  • Продължителният венозен застой в тестисите води и до тъканна исхемия

Всички тези промени, които настъпват, водят до потискането на сперматогенезата ( олигоспермия, астенозооспермия, тератоспермия и др.). Варикоцелето е една от най-честите причини за мъжкият стерилитет.

Етапи при развитие на варикоцеле:

1-ви стадий –  болните нямат почти никакви оплаквания. Разширените вени не могат да се видят, а могат само да се палпират.

2-ри стадий – при физическа активност, болните могат да се оплачат от периодични болки и тежест в тестиса, болки в долната част на корема, или в областта на бъбрека , излъчваща се към тестиса. Вижда се асиметрия на засегнатата скротална половина. Вените на скротума  могат да се видят и палпират.

3-ти стадий – болката придобива постоянен характер, дори и в покой. Скротумът е отпусната с изтъняла кожа, лишен от гънки. При палпация тестисът е по-малък и по мек от незасегнатия.

Лечение на варикоцеле

Лечението на варикоцеле е единствено по хирургичен път. Лечение с медикаменти не би могло да повлияе на варикозните вени в скротума. Обикновено, медицинските специалисти прибягват до операция, която се нарича варикоцелектомия. Тя представлява хирургично отстраняване на разширените вени на тестисите. Прави се разрез с големина около 2,5 см над основата на пениса и около 2,5 см от страната на засегнатия или засегнатите тестиси, ако е двустранно. Операцията се извършва с помощта на оперативен микроскоп, който позволява по-голяма прецизност. Лекарят отстранява вените, които причиняват заболяването, но същевременно наблюдава и артериите, и лимфните съдове, за да не бъдат увредени. Операцията протича с локална анестезия на мястото на оперативния разрез. Чрез микроскопа се идентифицират артериите, разделят се мускулите и частично се отстраняват вените. След приключване на манипулацията, спермалната връв внимателно се връща обратно на мястото си. Тъканите се зашиват с конци, които впоследствие се разграждат от организма по естествен път и не е необходимо да се отстраняват от лекар.

Въстановяване след операцията

След операцията болката често отшумява сравнително бързо. Необходимо е да не се вдига тежко около 20 – 30 дни. Насрочва се контролен преглед при уролога извършил операцията. След 3 – 5 месеца се прави нова спермограма, за да се отчете дали има промянав качеството на спермата. Понякога значително подобрение в параметрите може да се очаква едва след година.

 

 

 

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро