Рак на простатата

Какво представлява рак на простатата?

Ракът на простатата е злокачествено заболяване, което се развива предимно у мъже над 50 -годишна възраст. Ракът на простатата представлява израждане на нормалните клетки на жлезата. Това израждане нарушава тяхната функция и те започват да се делят и размножават незвисимо от контрола на организма. Скороста на този процес зависи от това колко раковите клетки се различават от нормалните, което определя неговата степен на злокачественост. Колкото повечето раковите клетки приличат на нормалните, толкова рака расте по-бавно, дава разсейки (метастази) по-късно и съответно прогнозата е по-добра.

Симптоми при рак на простатата

При повечето пациенти прогресирането на заболяването е изключително бавно, локализирано в простатната жлеза и без симптоми. Затова много от тях не разбират, че са болни от него и могат да минат години преди неговото откриване. Симптомите се появяват едва след като простатата се е разраснала до степен, в която започва да притиска пикочния канал и могат да включват:

  • По-чести позиви за уриниране, включително и нощно време
  • Неотложни позиви за уриниране
  • Забавено начало на уринирането
  • Затруднено уриниране
  • Слаба струя
  • Усещане за ненапълно изпразнен пикочен мехур
  • Кръв в урината и/или семенната течност

Трябва са се има в предвид, че тези симптоми невинаги са признак за рак на простатата и доста по-често са свързани с доброкачественото уголемяване на простатата, което настъпва при повечето мъже напредването на възрастта. Други признаци на разпространение на този вид рак могат да бъдат болка в кръста и костите, загуба на апетит, болка в тестисите и необяснима загуба на тегло.

Рискови фактори за поява на рака на простатата

Наследствени или генетични фактори – ако мъжете от един род са имали рак на простатата, рискът нараства.

Възраст – рискът от рак на простатата нараства с напредване на възрастта

Расовият фактор – ракът на простатата е най-често при чернокожи мъже, след това при бели мъже.

Диагностика на рак на простатата

Изследване на нивото на PSA – ПСА е съкращение от Простатен Специфичен Антиген. Това е представлява протеинова молекула, която се секретира единствено от простатните клетки. Често ПСА е наричан туморен маркер, което не е съвсем правилно, тъй като той се секретира както от нормалните простатни клетки, така и от раковите. Това означава, че освен при рак той може да се повиши и при други процеси в простатната жлеза – възпаление, травми и др. Въпреки, че не е раково специфичен, изследването му е лесен, бърз и евтин начин за отсяване (скрининг) на рисковата група от мъжете, защото повишяването му често е първата и единствена „червена лампичка“, която ни алармира за евентуален риск от рак. Всяко покачване на ПСА над нормалните стойности е подозрително за рак и задължително трябва да бъде уточнено.

Ректалното туширане – По време на изследването лекарят опипва жлезата през ректума, използвайки показалеца си. Така може да се напипат различни отклонения от нормалното състояние на жлезата, които могат да се изразяват в бучки, втвърдявания и неравности. Този тест трябва да се прилага всяка година при мъже, които са навършили 40-годишна възраст. С пълна сила важи правилото, че опипването на съмнителен и твърд участък означава биопсия.

Образни изследванияскенер или магнитен резонанс влизат в съображение най-често след доказан биопсично рак на простатата за определяне на стадия на разпространение на заболяването, т.е. има ли инвазия в околните тъкани или лимфни метастази. Другото важно образно изследване е костната сцинтиграфия, с която се търсят метастази в костите.

Лечение на рака а простатата

Лечението на рака на простатата много зависи от стадия на заболяването. То е сложен и комплексен процес, който изисква много внимателна и прецизна преценка на състоянието на всеки отделен пациент.

Радикална простатектомия – представлява операция, при която се премахва цялата простата, семенните мехурчета, като се отстраняват и съответните лимфни възли (лимфна дисекция). Радикалната простатектомия може да се извърши чрез класически (отворен) достъп или използвайки новия и много модерен “безкръвен” лапароскопски метод.

Лимфната дисекция – представлява оперативен метод, с който се отстраняват тазовите лимфни възли. Обикновено тя се извършва като първи етап на радикалната простатектомия. Лимфните възли могат да бъдат отстранени и преди радикалната простатектомия чрез малка отворена операция или лапароскопски.

Лъчетерапия – при този метод се използва радиационно лъчение, посредством което се въздейства насочващо към тумора в простатната жлеза. Лъчението предизвиква преустановяване на клетъчното деление и растеж на туморните клетки. Клетъчни увреди се получават и в нормалните клетки, но те се възстановяват значително по-ефективно от туморните. Лъчението може да се прилага посредством външен източник или чрез радиоактивни перли директно в тумора. Лъчетерапията на рака на простатата продължава обикновено около 4 седмици по няколко минути дневно. Страничните ефекти от това лечение са сравнително редки и се изразяват най-често в поява на лека диария, зачервяване на кожата в областта на половите органи, и рядко може да се достигне и до импотентност.

Химиотерапия – при този метод в организма се вливат химически субстанции, които унищожават раковите клетки. Използва се в случаите, когато ракът на простатата вече е метастазирал извън нея.

 

 

 

 

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро