Уголемена простата

Простатата е жлеза, която се намира точно под пикочния мехур, в предната част на червата, заобикаляща изхода на пикочния мехур. Простатата е част от мъжката репродуктивна система, чиято основна задача е да произвежда течността, която защитава сперматозоидите и да поддържа сперматозоидите в тази течност по здравословен начин, предотвратява уринарна инконтиненция чрез притискане на устата на пикочния мехур.

Какво представлява уголемената простатата?

Уголемената простата или доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) е много често срещано състояние, характерно предимно за мъжете над 50 години, макар че се среща и в по-ранна възраст. Тя представлява уголемяване на жлезата, което води до притискане на пикочните пътища и смущения в уринирането. Това заболяване с бавен, но прогресиращ ход и доброкачествен характер.

Симптоми при доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)

При уголемената простатата се наблюдават три основни групи симптоми:

Симптоми по време на уриниране:

 • Забавено начало на уринирането
 • Прекъсване по време на уриниране
 • Слаба струя
 • Разделяне или разпръскване на струята

Симптоми, свързани с престоя на урината в мехура:

 • Нощно уриниране
 • Многократни позиви за уриниране
 • По-често уриниране
 • Неотложни позиви за уриниране
 • Изпускане на урина

Симптоми след уриниране:

 • Усещане за непълно изпразване на мехура
 • Последващо изпускане на урина „на капки”

Диагностициране на ДПХ

Състоянието следва да бъде диагностицирано от уролог.

Разговор – позволява на уролога да се запознае с конкретните оплаквания

Ехография – изследването позволява на лекаря да добие ясна представа не само за простатата, но и за състоянието на пикочния мехур и бъбреците

Ректално туширане – чрез този метод урологът определя плътността, подвижността и консистенцията на простатата

Изследване на простатно специфичния антиген – кръвно изследване, което представлява лесен и бърз начин за преценка на риска от рак на простатата

Лечение на доброкачествена простатна хиперплазия

Медикаментозно лечение

Медикаментозното лечение се провежда с медикаменти, които могат да повлияят на оплакванията и да се избегне оперативно лечение. Тези медикаменти са:

Алфа – 1 блокери – използват се в началото и имат бърз и сигурен ефект. Отпускат мускулатурата на простатата и шийката на пикочния мехур, и така улесняват уринирането.

Инхибитори на 5-алфа редуктазата – те се изписват на мъже с тежки симптоми и силно увеличена простата. Влияят върху тестостерона и са ефективни, но лечението с тях изисква търпение. Ефект може да се очаква едва след 6 до 12 месеца.

Комбинирани препарати – използват се все повече, защото продължителният им прием намалява риска от усложненията от увеличена простата

Хирургично лечение

Отворена операция при увеличена простата – операцията се извършва под обща или спинална упойка. Прави се  разрез в долната част на корема, преминава се през коремната стена и достига до пикочния мехур, който се отваря. Простатната тъкан се отстранява мануално, с пръст, като хиперплазиралата тъкан се отделя от собствената си капсула. На практика след операцията не се премахва цялата простатна жлеза, а остава нейната капсула. В пикочния мехур се поставя катетър, който излиза през уретрата и специална тръба, която излиза през кожата. През тях се пуска промивен разтвор. Около пикочния мехур, се поставя още една допълнителна тръба – дренаж.

Недостатъци на отворената операция:

 • Дълъг следоперативен период – пациентът остава в болница 7 – 10 дни. След изписването са необходими още 4 – 6 седмици за пълно възстановяване.
 • Операцията е свързана с обилно кървене и не се препоръчва за хора, вземащи лекарства за „разреждане на кръвта“ или при хора с проблеми при кръвосъсирването
 • Козметичен дефект – оперативен белег на кожата

Лазерна операция при увеличена простата – целта при тази операция е да се изреже увеличената част на простатата, която затруднява пътя на урината. Извършва се през уретрата, без да се правят разрези на кожата и за това често се нарича безкръвна. Използва се спинална или обща анестезия. Използва се специален инструмент, наречен резектоскоп, с който се прониква в уретрата и се изрязва увеличената простата. Изрязването се извършва чрез специална бримка и високочестотен монополярен или биполярен електрически ток. По време на процедурата, простатата се нарязва на малки парченца, които накрая се евакуират от пикочния мехур. Операцията завършва с поставяне на катетър, през който изтича урината и едновременно се включва промивна течност, която измива мехура и предпазва от образуване на съсиреци, които да го запушат.

Предимства на лазерната операция са:

 • липса на разрез и съответно белег
 • по-кратък болничен престой
 • по-кратко носене на катетър
 • по-добра поносимост от пациентите
×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро