Бариатрична хирургия

You are here:

Операциите за отслабване, наричани още бариатрична или метаболитна хирургия, отдавна са признати като ефективно средство при терапията на хора, които трудно контролират телесното си тегло.

Оперативната интервенция оказва позитивен ефект върху външния вид и самочувствието на пациентите. Освен това подобрява цялостното им здравословно състояние. Метаболитната хирургия е възможност за пълно излекуване от диабет от втори тип и води до значителни, благоприятни промени при хипертония и сърдечно-съдови заболявания, сочат данни, публикувани неотдавна в „The New England Journal of Medicine“. (Резултатите са от проучвания, проведени в Римския католически университет в Италия, КлиникаКливланд“ и Нюйоркския презвитериански медицински център в САЩ.)

Основното при това лечение е, че след оперативната намеса хората започват да се чувстват сити от малко храна, поради ограничения обем на стомаха. Приемайки минимални количества калории, пациентите постепенно нормализират теглото си. Настъпват и благоприятни промени в действието на хормоните, които регулират апетита. Повечето мъже и жени след приложения им бариатричнен метод променят хранителните си навици, преминавайки трайно към здравословен стил на живот.

Какви са показанията за операция?

От съществено значение е т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ). Стойността на този показател се определя като телесното тегло на пациента в килограми, се раздели на неговата височина, измерена в метри и повдигната на квадрат. Според Американския национален институт по здравеопазване бариатрична хирургия е подходяща за затлъстели хора с ИТМ най-малко 40, също и за пациенти с ИТМ 35, ако страдат от диабет и други заболявания, имащи връзка с наднорменото тегло. Ако ИТМ е над 50 или повече, препоръчително е да се премине веднага към операция, без да се изпробват други начини за отслабване.

Хирургични методи

Съществуват варианти на няколко основни вида операции за отслабване. Повечето интервенции днес се правят под обща упойка и са минимално инвазивни (наричат се още лапароскопски или безкръвни). Извършват се през малки разрези на коремната стена, с помощта на оптична система, увеличаваща оперативното поле от 6 до 8 пъти. Прилагат се 4 основни вида:

         1                 2                  3                  4

  1. Интрагастрален балон. Това е мек, силиконов балон, който се въвежда в организма през гърлото и хранопровода с помощта на уред – ендоскоп. В стомаха празният балон се изпълва със стерилна течност или въздух. Така се създава усещане за ситост. Най-добър ефект се получава, когато след тази процедура пациентът се придържа към здравословна диета и е достатъчно физически активен. Балонът не е подходящ за продължително отслабване. Той може да остане в стомаха до 6-8 месеца, след което трябва да се отстрани. Загубата на излишни килограми чрез този метод е средно 15-25% от телесното тегло преди операцията.
  2. Стомашна лента (гастрален пръстен). Това е силиконова лента, която обгръща стомаха в началната му част. Деформира го подобно на пясъчен часовник, но с много малък горен и широк долен дял. Лентата е свързана с устройство, поставено под кожата (обикновено близо до средата на гърдите). С навлизане на течност през устройството, силиконовият пръстен се стяга и така намалява луменът между двете части. Това се прави за първи път около 4 до 6 седмици след операцията. Стягането може да се регулира. Целта е да се ограничава обемът на стомаха и следователно количеството на приеманата храна. Отслабването е плавно. Пациентът губи близо 40-50% от телесното си тегло.
  3. Стомашен байпас. С помощта на хирургически скоби с създава малка торбичка в горната част на стомаха, с вместимост около 30 милилитра. Тя се свързва с долната част на тънките черва, с   т.нар. йеюнум, който се повдига. По този начин погълнатата храна се отклонява от нормалния си път. Тя преминава по хранопровода в малката торбичка, откъдето директно попада в тънките    черва, заобикаляйки големия стомах, дванадесетопръстника и началото на тънките черва. При това пренасочване възникват промени в хормоните, които регулират апетита и нивата на        кръвната захар. Усещането за пълен стомах се създава също от факта, че въпросната торбичка поема минимално количество храна, което означава и по-малко консумирани калории. От            първоначалното телесно тегло се губят 70 до 90 %.
  4. Вертикалната гастректомия (хирургия на ръкава). Основното за тази операция е изолиране на приблизително 80% от стомаха. Отстраняването е вертикално, по дължината на храносмилателния орган. Функциониращата част от стомаха се оформя като тръба (ръкав) с диаметър 2-3 сантиметра и обем 100-150 мл. Така създаденият стомах поема значително по-малко храна, което от своя страна редуцира усвоените калории. Хирургичната интервенция води до промени в хормоните, регулиращи апетита и нивата на кръвната захар. Чрез този метод може да се постигне до 40% загуба от първоначалното телесно тегло.

Кой тип хирургична намеса е най-добрият?

Въпреки факта, че повечето оперирани пациенти са доволни от резултатите, всички бариатрични методи имат предимства и недостатъци. Например, жените и мъжете със стомашна лента отслабват по-бавно от хората със стомашен байпас и вертикалната гастректомия. Според статистически проучвания последните два метода са свързани с повече усложнения от прилагането на гастрален пръстен и интрагастрален балон. Чест страничен ефект при метаболитните операции е недостатъчното усвояване на витамин В12, на желязо, калций и други полезни хранителни съставки, което налага заместителна терапия. Много важно е кандидатът за конкретно лечение и хирургът предварително да обсъдят всички „за“ и „против“ желания метод. Бариатричната хирургия трябва да е съобразена с нуждите и индивидуалните особености на всеки отделен пациент.

Предоперативна подготовка

За преценка на физическото здраве се изискват редица лабораторни изслдвания: пълна кръвна картина; тест за кръвно ниво на урея, креатинин, албумин, електролити, желязо, витамин D, витамин B12, хемоглобин, феритин; анализ на чернодробната функция, равнище в кръвта на паратхормон и тиреоидни хормони. Необходими са също изследвания за дихателен капацитет, рентгенова снимка на белите дробове, електрокардиограма (ЕКГ) и др. Оценява се и психичното здраве на пациента, като се прогнозира как той ще се справи с предстоящите  дългосрочни промени в стила си на живот.

Цигарите трябва да се спрат най-малко шест седмици преди да се направи операция, тъй като никотинът забавя зарастването на тъканите. С тази мярка се подобрят функциите на белите дробове и се свежда до минимум рискът от образуване на тромби (кръвни съсиреци).

При някои хора е подходящо да се въведат здравословни изменения в хранителния и двигателния режим още преди операцията. Целта е да се засили имунната система и хирургичната намеса да бъде възможно най-безопасна.

След операцията

За да се избегнат усложнения, в първите няколко дни пациентът трябва да приема само течности (вода и рядка супа), а в рамките на 6 седмици да консумира главно пюрета. Едва след този срок може постепенно да премине към здравословно, балансирано хранене.

Резултатите

Скоростта на отслабване и количеството на изгубените килограми зависят от типа на хирургичните методи, но също и от стриктното спазване на лекарските изисквания в следоперативния период. Лечението се приема за успешно, ако телесното тегло е намалено с повече от 15% в сравнение с килограмите преди операцията.

Допълнителни ползи се отчитат, когато артериалното налягане остане трайно под 140 на 90 мм живачен стълб и се нормализират следните кръвни показатели:

  • нивото на гликиран хемоглобин ( по-нисъко от 6%);
  • триглицериди (под 2,2 ммол/л);
  • лош холестерол (под 2 ммол/л).

Бариатричната хирургия гарантира дълготрайна редукция на телесното тегло, ако наред с постигнатата физическа промяна се изгради и запази здравословен начин на живот.