Интрагастрален балон

Оперативната интервенция стомашен балон или интрагастрален балон който подлежи на регулиране в последно време е доста често срещан метод за справяне със затлъстяването.

Интрагастрален балон в стомаха е метод за подпомагане на диетата. Той може да се прилага за хора с високи килограми, които преди това са опитвали диета и физически упражнения, и чийто индекс на телесна маса е над 25 kg / m2, но не са могли да загубят наднорменото си тегло,или са загубили мотивация за диета или предпочитат хирургични интервенции.

В допълнение, процедурата на стомашен балон може да бъде особено полезна за хора, с наднормено тегло, но е рисковано да бъдат изложени на жизненоважни операции. Използването на балона за успешно намаляване на теглото преди операцията също помага за намаляване на рисковете, свързани с хирургичните процедури при пациенти с наднормено тегло.

Стомашният балон повишава чувството за ситост и Вие се храните по-малко. Балонът променя нивата на хормоните, които контролират апетита, и увеличава времето за изпразване на стомаха.
Така или иначе, броят на килограмите, които ще свалите, зависи до голяма степен и от Вашата готовност за промяна в начина Ви на живот.

Обичайно през 6-месечния период, в който балонът е в стомаха, пациентите губят около 10-15% от телесното си тегло. А в комбинация с цялостна терапия, включваща диета и физически упражнения, процентът се повишава.
Подобно на всички останали процедури за отслабване, поставянето на стомашен балон може да подобри и дори излекува някои заболявания като сърдечни заболявания и сърдечен удар,високо кръвно налягане сънна апнея ,диабет тип 2 както  и състояния, пряко свързани със затлъстяването.

Основното предимство на стомашния балон е, че той е минимално инвазивен, не включва хирургична намеса и може да се извършва като ежедневна процедура. Използва се пълна анестезия. Балонът се поставя в стомаха през гърлото посредством тънка тръбичка.

След това отново по същия начин се вкарва гъвкава тръбичка с камера (ендоскоп), чрез която се наблюдава положението на балона, докато той се изпълва с физиологичен разтвор .
Процедурата отнема около половин час, като няколко часа след това можете да се приберете у дома.

След около 6 часа след процедурата можете да стартирате с приема на малки количества течност. Течната диета обикновено продължава до началото на втората седмица, когато можете да започнете да ядете меки храни.

След около 3 седмици ще бъдете в състояние да се храните нормално.
Стомашният балон се поставя за около 6 месеца при необходимост спрямо свалените килограми в този период ,като може отново да бъде регулиран, а след 1 год. бива отстранен отново по ендоскопски път. В този период, а и след това ще имате регулярни консултации с диетолог и психолог.

Подобно на всички останали процедури за отслабване, стомашният балон изисква посвещаване на по-здравословен начин на живот. Трябва да направите постоянни промени в начина си на хранене и да спортувате редовно, ако искате да имате дългосрочен резултат.
Дългосрочната загуба на тегло се постига с адаптиране на пациентите към здравословни хранителни навици.

×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро