Ръкавна гастректомия

Какво представлява ръкавната гастректомия?

Ръкавната гастректомия (наричана още лапароскопска ръкавна гастректомия) е хирургична процедура, която се извършва с цел загуба на телесно тегло. При нея се премахва 75 % от стомаха. Частта от него, която остава наподобява тесен „ръкав“, който е сходен по размер и форма с банан.

За кого е подходяща ръкавната гастректомия?

Ръкавната гастректомия се препоръчва на пациенти, които страдат от затлъстяване. При някои от тях са налице и съпътстващи здравословни проблеми като хипертония, диабет или висок холестерол.

Как протича ръкавната гастректомия?

Ръкавната гастректомия се извършва под обща анестезия и нейната продължителсност е около 1 час. Правят се няколко малки разреза в горната част на корема и в един от тях се поставя малка камера (лапароскоп), с която се наблюдава. През другите разрези с помощта на специални хирургични инструменти се отстранява 75 % от стомаха. Оставя се малка част, която е сходна по форма и размер с банан.След отстраняването на стомаха разрезите се зашиват и с това операцията приключва. Престоят в болницата е до 4 дни в зависимост от индивидуалното състояние.

Въстановяване след ръкавна гастректомия

След ръкавна гастректомия едно от най-важните неща е правилното захранване. За целта се започва с вода, след това се преминава към течна храна и накрая се стига до нормално хранене. След операцията количеството храна, което може да се поеме е драстично по-малко. Ако преди гастректомията стомахът е можел да побере до около 1 литър храна наведнъж, то след нея капацитетът му е намален до едва 300 – 500 мл. По-малко храна означава по-малко калории, което води до загуба на тегло. Обикновено след гастректомията пациентите губят между 40% и 70% от излишното си телесно тегло и то през първата година след операцията. Пълното въстановяване е строго индивидуално, но в повечето случаи отнема няколко седмици. Трябва да се има в предвид, че ръкавната гастректомия е много сериозна стомашна операция.

Предимства на ръкавната гастректомия

  • Помага за загубата на телесно тегло
  • Намалява чувството на глад
  • Въстановяването е сравнително по-бързо в сравнение с другите операции със същата цел
×

Изследвания за Ин витро

Може да информирате предварително какви изследвания се правят за Инвитро